Иновациите и инвестициите в образованието на младите е приоритет номер

Иновациите и инвестициите в образованието на младите е приоритет номер ...

Борисов: Преговаряхме едновременно за ресор в ЕК и за шеф на МВФ.


Иновациите и инвестициите в образованието на младите е приоритет номер едно в цяла Европа. Така премиерът Бойко Борисов оцени ресора, който българският еврокомисар Мария Габриел получи в новата ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен. Борисов напомни, че България е преговаряла едновременно за две позиции - за еврокомисар и за ръководител на Международния валутен фонд в лицето на Кристалина Георгиева.

Ресорът "Иновации и младеж", в който влиза и образованието е приоритет номер едно в управленската програма на правителството, на опозицията, на президентската институция и на цяла Европа, коментира премиерът Бойко Борисов.

Бюджетът в тази област е 100 млрд. евро и България е приела и е избрана за този ресор заради постиженията си в тази област.

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да отговори на критиците на управлението, посочвайки, че България има рекорден БВП, все още участва в състезанието с Турция за завода на "Фолксваген" и продължават инвестициите в инфраструктура, армията, увеличаване на заплатите.

България е била изправена пред избор - дали да приеме поста Върховен представител за външната политика и политика на сигурност и отбрана или да издигне успешна кандидатура за позицията ръководител на МВФ.

Българският еврокомисар Мария Габриел застава начело на ресор, който е стратегически важен за Европа, а и за България: да инвестира в образованието на младите, за да стане ЕС конкурентен на САЩ и Китай, които влагат милиарди в иновации, коментира премиерът. Коментарите на опозицията, че получаваме маловажен ресор, Борисов отдаде на липсата на опит.
Бойко Борисов, министър-председател: В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив, но и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. България беше оценена като държава, която в традициите си винаги е имала добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и много други.
На България е предлаган поста на Върховния представител за външна политика и политика на сигурност, докато е водела паралелни преговори за ръководител на Международния валутен фонд в лицето на Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов, министър-председател: И когато трябваше да избираме, защото ние можеше да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата между двата поста - председател на МВФ, е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в целия свят.
Кандидатурата на Кристалина Георгиева, която сега е единствена и заради която МВФ промени възрастовите ограничения, е била в съревнование с кандидатурата на Германия и Холандия и Великобритания.

Бойко Борисов, министър-председател: САЩ застанаха зад нас, Русия застана зад нас, Китай застана зад нас, арабските страни, Африка, сега Индия ни остана.
Коментирайки твърденията за провал на правителствените политики, Борисов заяви, че БВП на България никога не е бил по-висок, доходите скачат с 10% годишно, увеличават се учителските заплати, инвестира се в армията и пътищата. И попита къде се е провалил кабинетът?
Бойко Борисов, министър-председател: Това, че най-голямата компания в Европа ни остави последни с Турция да се съревноваваме и още спорът не е приключил.
Борисов попита какво ще отвоюва опозицията и добави, че спестяванията в банките са 31 млрд. лв.
Бойко Борисов, министър-председател: А като дойде петък - магистралите отесняват, всичко отива на почивки. От това, че строим "Хемус" ли? Аз отвоювах от Вълка чистотата в София. Станишев с Вълка ми правеха кризите на боклука.

Откакто ГЕРБ са на власт, посочи Борисов, София била по-чиста от Берлин.


Правителството даде и зелена светлина за строителството на скоростния път "Мездра-Ботевград", който, знаете, е част от важния коридор Видин-София.

Кабинетът гласува възможност МРРБ да може да поеме до 419 млн. лв. ангажименти с фирми-изпълнители за строителството на пътя Мездра и Ботевград, като парите ще дойдат от приходите от винетни и тол такси.

Участъкът е разделен на два лота, като пътят ще бъде разширен, ще бъдат изградени обходни артерии и кръгови кръстовища по ключови градове и села.

За пръв път парите на фирмите ще бъдат преведени, едва след като пътят е получил акт 16 - тоест след направени изпитания и комисия го е приела. Жителите на три области - Враца, Монтана и Видин, чакат този път години.

Източник: bnt.bg