Иновативно смарт стъкло, разработено от учени на Университета в Торонто,

...
Коментари Харесай

Умно стъкло може да спести до 50% от разходите за отопление, охлаждане и осветление


Иновативно смарт стъкло, създадено от учени на Университета в Торонто, дава обещание да направи постройките доста по-енергийноефективни (снимка: Raphael Kay, Adrian So / University of Toronto)

Напоследък редица научни екипи се пробват да основат „ смарт ” стъкла, които усъвършенстват енергийната успеваемост на актуалните здания. Една нова разработка претендира, че може да спести до 50% от разноските за отопление, изстудяване и осветяване.

Прозорец с електронно регулируема бистрота не е нещо ново. Такива електрохромни стъкла с смяна на прозрачността са конфигурирани, да вземем за пример, на самолетите Boeing 787 Dreamliner. Но в този момент ново „ мъдро ” стъкло, създадено от учени на Университета в Торонто, може да трансформира освен прозрачността си, само че и степента на пропускане на инфрачервеното излъчване, като всеки режим не зависи от настройките на другия.

Сградите с такива прозорци дават обещание да спестят до 50% от разноските за отопление, изстудяване и осветяване. Тайната на новата технология е заимствана от природата, както постоянно се случва в новаторските научни разработки.

В продължение на милиони години еволюция природата е сътворила нещо, което към момента би трябвало да учим. Да вземем за образец кожата на хамелеоните и калмарите. Тя е в положение да трансформира цвета си по команда на нервната система на животните. Това се случва с помощта на контрола на пигментите на кожата, които плават под формата на суспензия в течната среда на клетките.
още по темата
Изучавайки това, канадски учени оферират сходен способ за основаване на „ смарт ” прозоречно стъкло, който обезпечава следено изпомпване на течност с пигмент в обособени пластове.

Умното смарт стъкло се състои от два настрана следени пласта. В единия пласт се изпомпва течност с пигменти през система от капиляри за отразяване на инфрачервеното излъчване, а в другия – на забележимото.

Отделното управление на пластовете разрешава на стъклото в горещи дни да отразява двата обсега на лъчение и в допълнение да смекчи (разпръсне) забележимата светлина, с цел да поддържа удобно осветяване в помещението, а в студените дни изключва инфрачервеното блокиране, като в същото време поддържа надзор на светлината във забележимия диапазон.

Компютърни симулации демонстрират, че препоръчаното решение, употребяващо единствено инфрачервена дестилация, може да понижава разноските на постройките за отопление, изстудяване и осветяване с 25%, а в случай че към това се добави пречистване на забележимата светлина, спестяванията за една година могат да доближат впечатляващите 50%.

Тези числа наподобяват много примамливи, само че довеждането на технологията до стадия на серийно произвеждане ще коства големи старания и разноски. Затова е мъчно да се предвижда по кое време сходни смарт стъкла ще влязат в приложимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР