Иновативният продукт може да замени месото и да реши проблемите

...
Иновативният продукт може да замени месото и да реши проблемите
Коментари Харесай

Революция в чинията: корейски учени създадоха химерен ориз с култивирани клетки от говеждо месо

Иновативният артикул може да размени месото и да реши проблемите с глада.

Протеините под формата на животинско месо стават все по-скъпи. Животновъдството изразходва доста запаси и вода и отделя доста парникови газове. В същото време популацията на света се усилва и би трябвало да бъде изхранвано. Интересно решение оферират корейски учени. Те са взели мускулни и мастни стволови кафези от крави и са ги присадили в оризови зърна. Крайният резултат е химерен ориз, който с помощта на операциите на генетиците съдържа 8% скотски протеини и 7% скотски мазнини. Вкусът на този ориз е телешки, а външният му тип е извънредно розов.

Учени от Южна Корея сътвориха нов тип храна – хибрид от говеждо месо и ориз. Принципът е сходен на развъждането на месни кафези в лаборатория, единствено че този път това е направено в порите на оризовите зърна. Тази конструкция е осигурила постоянна рамка за животинските кафези, а обособените молекули в ориза са им помогнали да се развият.

Изследователите са сготвили говеждо месо и ориз на пара и са провели серия от разбори на храните. Установено е, че основаният от тях ориз съдържа 8% повече протеини и 7% повече мазнини от елементарния ориз, а текстурата му е по-твърда и нежна. Съобщава се, че разновидностите, направени с повече мускулни кафези, миришат на говеждо месо и бадеми, до момента в който усетът на зърнените храни с по-високо наличие на мазнини се разказва като на сметана, масло или кокосово масло.

Хибридният ориз би трябвало да има доста по-малък екологичен отпечатък от стандартното месо. Изследователите считат, че техният артикул отделя по-малко от 6,27 kg CO2 на 100 грама протеин спрямо 50 кг говеждо месо. Разходите също би трябвало да са доста по-ниски: „ говеждият “ ориз коства 2,23 $ на кг спрямо 14,88 $ на кг за говеждото месо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР