Иновативният AquaMAV е разработка на лондонския Imperial CollegeAquaMAV използва иновативна

...
Иновативният AquaMAV е разработка на лондонския Imperial CollegeAquaMAV използва иновативна
Коментари Харесай

Робот може да плува и излита от водата

Иновативният AquaMAV е разработка на лондонския Imperial College

AquaMAV употребява новаторска задвижваща система, която безусловно го изтласква от водата на височина от 26 метра (снимка: Imperial College London / YouTube)

Какво ще кажете за робот, който скача от водата и се извисява във въздуха като летяща риба? Вече съществува сходна машинка, с помощта на експертите от лабораторията за въздушна роботика в Imperial College – Лондон.

Инженерите са създали идея за мултимодален робот, наименуван AquaMAV, който може да „ изскочи ” от водата. Статия за високотехнологичното създание беше оповестена тази седмица в списание Science Robotics, а в YouTube е разполагаем видееоклип за робота.
още по тематиката
AquaMAV употребява новаторска задвижваща система, която безусловно го изтласква от водата на височина от 26 метра. Вода и калциев карбид на прахуляк се смесват в горивната камера, образувайки ацетиленов газ, който се възпламенява, уголемява и изтласква водата, задвижвайки робота.

Използваната технология е толкоз ефикасна, че с помощта на нея дронът е в положение да излетява по време на мощни талази във водата. Това значи, че AquaMAV може да се употребява за взимане на проби от вода в сложни условия, да вземем за пример по време на наводнения или разливи на петрол в океана.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР