Иновативни стартъп компании ще могат да създават нова правна форма

...
Иновативни стартъп компании ще могат да създават нова правна форма
Коментари Харесай

Депутатите одобриха новите фирми с променлив капитал

Иновативни стартъп компании ще могат да основават нова правна форма на сдружение с изменчив капитал, а физически лица – бизнесмени към този момент ще могат да афишират банкрут. Това са част от измененията в Търговския закон, гласувани на първо четене от депутатите.

Законопроектът е привързан с Плана за възобновяване и резистентност, като промени в началото бяха входирани от служебния кабинет на Гълъб Донев. Впоследствие и ПП-ДБ направиха оферти.
Фалит
Промените на служебния кабинет засягат успеваемостта на производството по неплатежоспособност, рационализиране на производството по стабилизация, основаване на процедура по неплатежоспособност и погасяване на отговорности на физически лица бизнесмени. Става въпрос за хора с специалности като юристи, нотариуси, частни правосъдни реализатори, архитекти, актьори, занаятчии. Те ще могат да разгласят и банкрут.

В новите разпореждания се прави разграничаване сред търговец и бизнесмен, като за последния се показва, че предприятието му не изисква воденето на делата да става по търговски метод.

Текстовете вкарват и условията на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на отговорности и възбраната за реализиране на активност, за ограниченията за повишение на успеваемостта на производствата по преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.
Нова форма на сдружение
Със законодателните оферти на Петър Кьосев от ПП-ДБ пък се основава нова правна форма на сдружение – с изменчив капитал. Така ще се отговори на потребностите на новаторските стартъп компании. Капиталът на този вид сдружения няма да предстои на регистриране в Търговския указател.

Целта е новото юридическо лице да бъде ориентирано към създаване на новаторски артикул или услуга, като след триумф то ще може да бъде трансформирано в обществена компания посредством предложение на контролираните пазари или продадено на различен вложител.

Първоначалните разноски за основаване са понижени. Предвидено е минимално наличие на дружествения контракт. Предлага се и свободно прекачване на дружествени дялове и най-малък набор от права и отговорности на съдружниците.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР