Иновативни сламени екопанели ще покаже компанията Барбали по време на

...
Иновативни сламени екопанели ще покаже компанията Барбали по време на
Коментари Харесай

Вдигат къща от сламени панели за 3 месеца

Иновативни сламени екопанели ще покаже компанията Барбали по време на тазгодишното ревю Българска строителна седмица от 7 до 10 март в Интер Експо Център в столицата.

Връщаме ли се към позабравените остарели техники на строителство? Вероятно - да. Въпросните екопанели са оригиналност за строителния пазар, те се създават с промишлена преса и имат вярна геометрия, изясняват от компанията. Това оптимално улеснява процеса на създаване на постройката и по-точно го свежда до три месеца. В този къс период пасивната сламена къща е изцяло подготвена.
Технологията е елементарна! Системата за строителство е на правилото на модулната  система с авансово готови модули (дървени рамки и пресована ръжена слама). Така панелите играят ролята на носеща структура и спомагателна такава не се постанова. Експерти изясняват, че българинът не би трябвало да е песимистичен към градежа. Сградите, издигнати със сламени екопанели, имат живот до 100 години. След измазване с глина те имат клас B1 (слабо запалими) на пожароустойчивост и получават документ F119. Характеризират се и с високи звукоизолационни свойства, не притеглят инсекти и гризачи и основават удобна и здравословна среда за живот. Така къщата хем е пасивна, хем е в естетика с природата.  

За да си осигурим екологичен живот, имаме още една опция - да реновираме остаряла къща.
Интересът към старите къщи пораства през последните години. Пловдивски брокери изясняват, че евентуално повода е в интереса към селския туризъм. Екодомове най-често строят хората от новата междинна класа - съвременни младежи, мениджъри или експерти в сполучливи компании, с положителни заплати.  Често старите къщи се реновират и за непрекъснато обитаване - тук по-активни са чужденците, които се заселват по нашите ширини. Селата в близката до Пловдив Родопска яка също са подобаващи за сходни опити.

Майсторите обаче регистрират тревожна наклонност. Много рядко реставрацията на тези къщи се прави с нужното почитание към труда на старите майстори. Намесите са най-вече неудачни - в опита си да наподобим старината, постоянно злоупотребяваме с бетон, стомана, гипсокартон, пенополистирол. Така се унищожава най-ценното в остарялата къща - нейният дух. Строителите обаче вършат това, което могат. Никой не ги е учил по какъв начин да строят с кирпич, да мажат с тиня и плява или да покриват с каменни плочи. Времето съвсем е затрило следите от строителните практики на нашите предци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР