Иновативни системи за киберсигурност и управление на антитерористичната дейност ще

...
Иновативни системи за киберсигурност и управление на антитерористичната дейност ще
Коментари Харесай

Вузовете ще получат 6 млн. лв. за системи за киберсигурност

Иновативни системи за киберсигурност и ръководство на антитерористичната активност ще могат да развиват висшите учебни заведения и научните организации у нас по новата научна стратегия на МОН " Сигурност и защита ", оповестиха от ведомството след днешното заседение на Министерски съвет.

Програмата е създадена в осъществяване на Националната тактика за развиване на научните проучвания 2017 г- 2030 година и е подкрепена от министерствата на защитата и на външните работи. Бюджетът й е 6 млн. лева Очаква се дейностите по нея да започват през 2022 година и да се извършват до 2025 година Тя планува взаимно с бизнеса да се разработят модерни системи и технологии за отбрана на информацията, както и по-сигурна среда за виртуална връзка. Висшите учебни заведения и научните организации ще могат да образоват взаимно докторанти и да вършат интердисциплинарни проучвания. Учените ще бъдат подтиквани да разгласяват разработките си във висококачествени научни издания.

Потенциалните бенефициенти по програмата са Центърът за проучвания по национална сигурност и защита към Българска академия на науките, УНСС, УниБИТ, Военната академия „ Г. С. Раковски “, Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “, Академията на Министерство на вътрешните работи, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Националният боен университет „ Васил Левски ”, Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски ”, Лабораторният комплекс на София Тех Парк и други, показват от МОН.

 

СТИМУЛИ ЗА НАУЧНА ДЕЙНОСТ

Министерски съвет гласува днес и 12 млн лева по стратегия, с които държавата ще стимулира в продлъжение на 42 месеца научните организации и висшите учебни заведения да покачат броя на научните изявления в авторитетни интернационалните научни издания. За финансиране по нея могат да аплайват университетите и научните организации с програмна акредитация за степен " лекар " от Националната акредитационна организация и разполагащи с профил в Българския портал за отворена просвета BPOS. Необходимо изискване за присъединяване е кандидатстващите да прилагат вътрешни механизми и правила за стимулиране на публикационната интензивност на научноизследователските си колективи. На откривателите ще бъде предоставено в допълнение заплащане, награди или други финансови тласъци за авторство на научни изявления в списания, реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със шерване на научни резултати в BPOS и в институционални или интернационалните складове.

 

МАТЕМАТИЦИ ОТ ЧУЖБИНА

Нова научна стратегия пък ще притегля български математици от чужбина. Тя ще бъде с бюджет 2 млн. лева и ще започва през 2022 година В нея могат да се включат всички научни организации и упълномощени висши учебни заведения с над 20% принос за научната продукция на България в математическите науки през последните пет години. По програмата в границите на 3 година години ще се основават и употребяват споделени запаси, като по този метод ще се увеличи научният капацитет на страната. Ще се организират профилирани курсове за магистри и докторанти и ще се обезпечи кариерно развиване в региона на математическите науки. Ще се подтиква и партньорство сред Българска академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР