Иновативната компания Технофос отбеляза 10 години от създаване си. Нейният

...
Иновативната компания Технофос отбеляза 10 години от създаване си. Нейният
Коментари Харесай

Иновативната компания „Технофос” отбеляза 10-годишен юбилей

Иновативната компания „ Технофос ” означи 10 години от основаване си. Нейният демонстрационен център за научноизследователска и развойна активност е основан в Девня и играе значима роля в развиването на нови технологии в света на фосфатите.В момента в компанията работят 34 инженери,доктори по химия, подготвени оператори и експерти в разнообразни области.



„ Когато през 2013 година създадохме компанията, даже не подозирахме какво ни чака, какъв брой вдъхновяващо и изменящо промишлеността е това начинание. Искахме да помогнем на фосфатната промишленост да се трансформира посредством нововъведения, като екологията и устойчивостта бъдат в центъра на нашите старания. За 10 години имаме доста сполучливи планове, измежду които в Перу, Намибия, Франция, Египет. Успяхме да тестваме първични материали от над 50 разнообразни запаса в света. Създадохме две нови технологии, които през днешния ден са част от патентите на Prayon ”, съобщи ръководителят оперативна активност Венета Димитрова по време на церемонията за юбилея.



Най-голямото тестване за компанията е по време на пандемията, когато притежателят й „ Екофос ” изпада в неплатежоспособност. Тогава тя е добита от белгийската група Prayon, която е водач във фосфатната промишленост.



„ Със история от над 140 години и над 1400 чиновници в целия свят Prayon постоянно е стояла в челните редици на фосфатната промишленост. 50 % от заводите по света, които създават фосфорна киселина, са основани на технологии на Prayon. През пролетта на 2020 година станахме щастливи притежатели на „ Технофос ”. Видях превъзходни уреди и извънреден екип от титулувани откриватели ”, разяснява Марк Колин, който е основен механически шеф на Prayon и изпълнителен шеф на „ Технофос ”.



Сред акционерите в „ Технофос ” е мароканският политехнически университет Mohammed VI. Проф. Юсеф Белмабхут съобщи, че висшето образователно заведение започва три взаимни плана с „ Технофос ”.



От своя стана компания разгласи стипендиантска стратегия в региона на химичното инженерство за студенти Химикотехнологичния и металургичен университет в София.



Гост на рождения ден на „ Технофос ” бе и белгийският дипломат в България ФредерикМьорис. Той означи, че в Девня е най-голямата централизация на дейни компании, които са белгийска благосъстоятелност.



„ Разбирам, че мястото на „ Технофос ” в групата на Prayonе извънредно особено. Това се дължи на невероятната апаратура, на страхотния екип и на изключителния мениджмънт на локално равнище. Това са качествата, с които компанията може да се гордее и заради които е част от тази белгийско-българска колаборация ”.



Кметът на Девня Свилен Шитов добави, че общината и „ Технофос ” започват нова екологична самодейност за разделно събиране на отпадъците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР