Иновативна лаборатория за представяне и тестване на интелигентни решения в

...
Иновативна лаборатория за представяне и тестване на интелигентни решения в
Коментари Харесай

Vivacom Tech Hall - ново пространство за технологични иновации

Иновативна лаборатория за показване и тестване на интелигентни решения в действителна среда – това е новото пространство, с което VIVACOM прави технологиите още по-достъпни. „ VIVACOM TECH HALL е крачка напред в развиването освен на VIVACOM, само че и на цялата екосистема, която основава нововъведения и умни решения. “, сподели основният механически шеф на телекома Радослав Златков.
VIVACOM TECH HALL се намира в един от основните инфраструктурни обекти на компанията, където се тестват всички мрежи, съоръжение и технологии, преди да влязат в всеобща приложимост. На мястото е построено покритие на високо скоростните мобилни и закрепени мрежи като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot. Новият хай-тек център евентуално ще бъде и първото място в София, където ще започва 5G мрежата на телекома. От в този момент нататък телекомът ще даде достъп до тези технологии на разнообразни start-up компании, бизнесмени, бизнес сътрудници или научни екипи, разработващи смарт решения, да ги тестват в действителна среда. „ Вярваме, че по този начин ще дадем подтик за по-бързо развиване на концепцията за Интернет на нещата у нас “, добави Радослав Златков.
Пространството е отворено и за необятната аудитория за осъществяване на събития, конференции, семинари и лекции с фокус новите технологии. VIVACOM TECH HALL е идната стъпка на телекома, обвързвана с самодейността за цифровизация на образованието - „ Образование 4.0 “, защото ще бъде хазаин на разнообразни образования.
На откриването на софтуерната лаборатория в кв. „ Младост “ 1 бяха демонстрирани smart услуги, които VIVACOM дава на своите клиенти -. видеонаблюдение, мъдро паркиране, премерване на качеството на въздуха, отдалечено отчитане на потреблението на електричество и вода, мъдро сметосъбиране и за мъдро селско стопанство. Те са основани на LoRa мрежата за свързване на доста на брой устройства, която VIVACOM единствен от българските оператори построява и дава на клиентите си. Тя е една от вероятните технологии, които са в основата на Интернет на нещата.
“Следващата стъпка, която радикално ще промени метода ни на живот е 5G. Ние сме подготвени за нея – технологията е налична. Сега идва ред на страната – да разпредели нужния честотен набор сред искащите оператори и да ни спомага в оптималната степен в стадия на създаване на инфраструктурата. Със настоящия режим за промяна на оборудването, подготовката за всеобщо стартиране на 5G може да отнеме до 2 години. “, изясни господин Златков.

Гостите на събитието наблюдаваха по какъв начин работи приложението за мъдро паркиране. На 9 паркоместа в подземния гараж на VIVACOM TECH HALL са сложени сензори, които през IoT мрежата на VIVACOM (LoRaWAN) записват в действително време дали има паркиран автомобил. Всеки един сензор съставлява херметично затворена кутия с батерия, чийто живот е над 7 години. Това обезпечава изключителна резистентност, лесна поддръжка и употреба.

Благодарение на профилиран програмен продукт системата сплотява информацията от всички датчици. Тя разполага с потребителски и с управнически равнища на достъп. Системата следи в действително време броя на свободните и заетите паркоместа. Аларми предизвестяват при надхвърляне на разрешено/платено време за паркиране.
Изграждането на smart паркинг е взаимен пилотен план на VIVACOM и Infosys. Такъв пилотен план към този момент работи в част от „ синя зона “ в община Бурагс.

Умният водомер регистрира отдалечено цената на измереното количество студена вода, в това число и със задна дата.

Умният електромер съставлява електромерна система с отдалечено четене и ръководство. Чете настоящите стойностите на енергийните регистри по цени - дневна и нощна; регистрира настоящото време на електромера; регистрира настоящото положение на зареждането към клиента. Освен това той чете тарифни таблици. Умният електромер ръководи зареждането на крайния клиент - включване/изключване. Приложението за отчитане на водомера и електромера има администраторски и потребителски портал. Изгражда се в партньорство със „ Си Пи Ди Енерджи “.

Модулът за лицево различаване разпознава лица в обзора на камерата и ги съпоставя със фотоси в базата данни; принтира фотоси на разпознати лица, може да ги съхранява като BMP или JPEG файлове; търси в базата данни; трансферира фотоси към видео източника, употребен за различаване на лицето; автоматизирано разпознава хора посредством обзор на фотоси за подобие.

Умното приложение брои и проучва човекопотока в постройката, държанието на посетителите, разпознава и съпоставя регистрационни номера на коли в действително време. Осъществява се в партньорство с Енигма Гард.

Системата за мониторинг на качеството на въздуха дава измервания на основни параметри за оценка на качеството на въздуха. Сред тях са равнище на въглероден окис, на фини прахови частици, мокрота на въздуха иатмосферно налягане. Тя разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз преглед на качеството на въздуха. Дава опция за надграждане с модели за прогнозиране и разбор на качеството на въздуха за интервал от 24 до 48 часа.

Системата може да се употребява в индустриални и градски условия, където се изискват точни измервания, здрава и надеждна структура, устойчивост при рискови метеорологични условия, лесна поддръжка, надеждност на връзката и самостоятелна работа (до 10 дни без външно електрозахранване).
Осъществява се в партньорство с Develiot.

Интелигентното решение за събиране на отпадъците включва непрестанно наблюдаване на контейнерите (количество боклуци, тревога за пожар, тревога за извърнат резервоар, местоположение). Използва се датчик, инсталиран в контейнерите за разделно събиране на боклуци. Комуникацията се осъществава през LP WAN (LoRaWAN) мрежата на VIVACOM. Разполага със особено създадено приложение за събиране на отпадъците за водачите в камионите и мобилно приложение за жителите.

Гостите на събитието наблюдаваха в действително време по какъв начин се реализира интелигентното сметосъбиране посредством сензорите за следене количеството боклуци от стъкло и хартия и пластмаса, които бяха сложени на два от контейнерите пред VIVACOM TECH HALL. Датчиците са създадени особено за индустриални условия и са устойчиви на климатични условия. Животът на батерията им е до осем години. Чрез тях се усъвършенстват разноските и се усъвършенства ръководството на “вдиганията”, превозването, депонирането, планирането на маршрутите на камионите. Партньор на плана е Soitron

IoT решението на VIVACOM / Nokia за мъдро селско стопанство събира и обработва големи количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с 11 датчика, се мерят с огромна акуратност киселинност, температура, атмосферно налягане, RAR, мощ и посока напразно, количество превалявания, UV-A, UV-B, различаване на вредители. Системата разполага със датчици, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост.

Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни (съдържаща исторически данни и добавените в действително време показания от сензорите), обработва се, проучва се и се употребява за основаването на модели за предсказание и ранно обявяване на проблеми и провокации, свързани със засушаване, болести, потребност от фертилизация и така нататък
На база на разбора на информацията платформата дава рекомендации за дейности от страна на оператора или сама подхваща такива (напр. активиране на иригационната система, смяна на настройките за дълбочина на засяване, задаване на характерни координати за автоматизирани комбайни на слаби площи в масива и т.н.).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР