Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския

...
Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския
Коментари Харесай

Два пловдивски университета с общ иновативен научен комплекс

Иновативен теоретичен комплекс ще основат екипите на Пловдивския и Медицинския университет в града под тепетата. Към бъдещия център ще бъдат разкрити и няколко нови високотехнологични лаборатории, които ще разполагат със скъпоструваща инсталация. Инвестицията в огромния проучвателен план е близо 24 млн. лв..

Пловдив

Новият център за подготвеност ще е ориентиран към персонализираната медицина.
проф. Стефан Костянев, ректор на Медицински университет – Пловдив: Едно направление, което най-сетне ще даде опция за всеки пациент да бъде открито точното лекарство, да бъде обещано в точния миг.
Освен опити и проучвания, учените в центъра ще основават и действителни артикули, които ще подхождат на най-хубавите международни стандарти. Иновациите ще са в региона на фармацевтиката и биотехнологиите.
проф. Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”: За нас е доста значимо, че всички тези проучвания, които ще се организират в тези лаборатории, ще са прагматизирани. Целта им е основаването на артикули. Ще има тесни връзки с бизнеса.
Екипът на учените от двата университета ще бъде подкрепят и от специалистите на Института по минералогия и кристалография към Българска академия на науките.
проф. Росица Николова, шеф на Института по минералогия и кристалография при Българска академия на науките: Нашата съществена задача в този план ще бъде характерността на материалите. Ние в това сме мощни. В момента институтът е единственият, който има безусловно изцяло поддържана инсталация.
Сред сътрудниците на пловдивските учени са университетът в Манчестър и софтуерният институт в Мадрид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР