Innovation Capital, един от фонд-мениджърите към Фонда на фондовете, започва

...
Коментари Харесай

Фондът Innovation Capital започва втори рунд търсене на стартъпи

Innovation Capital, един от фонд-мениджърите към Фонда на фондовете, стартира, при която се търсят стартъпи в ранна фаза на развиване от цялата страна. В случая става дума за компании в четири съответни посоки - електронна търговия, обучение, опазване на здравето и развлекателна промишленост. Изискването към фирмите е до момента те да не са имали комерсиална активност с съответния бизнес модел, който оферират.

Избраните претенденти ще получат финансиране на стойност 40 хиляди евро и ще преминат през акселераторската едномесечна стратегия на фонда. Екипът на Innovation Capital ще направи обиколка на страната в търсене на положителни хрумвания, като сред 17 и 28 май ще премине през София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Благоевград. Крайният период за кандидатстване е 30 май.
Четири бранша, само че необятно поле
Конкретната стратегия е ориентирана единствено към четирите бранша - електронна търговия, обучение, опазване на здравето и развлекателна промишленост, само че тълкуването не е толкоз затворено, колкото звучи. " Фокусът е единствено върху тези четири вертикали, защото считаме, че са с необикновен капацитет за нововъведения и цифровизация в новата конюнктура, в която живеем. Също по този начин трактовката на допустимост за претендентите ще е релативно гъвкава - да вземем за пример в електронна търговия могат да влязат приложения, през които се поръчва храна за дома или пък програмен продукт за бизнеса може да има клиенти както в образованието, по този начин и в други браншове, които не попадат в обсега ", разяснява пред " Капитал " Ангел Ангелов, сътрудник в Innovation Capital.

Той прецизира, че ограничаването на четирите вертикали важи единствено за тази съответна акселераторска стратегия. Извън нея фондът продължава да набира безсрочно претенденти от разнообразни браншове. Очакванията са освен това издание на XLRadar в програмата да влязат 15 компании и 5 от тях да я завършат сполучливо.
Втората обиколка
Innovation Capital към този момент направи една обиколка на страната предходната година, като съгласно Ангелов има " мощен капацитет в по-малки екосистеми отвън София. Има редица положителни бизнесмени със страхотни хрумвания, които нямат същия достъп до запаси и мрежа от контакти. " При предишното издание фондът влага в шест компании - TokWise, Worddio, TrenerGo, Swayde, Easy Doc и Green Charger.

" През последните 12 месеца следим повишен интерес към предприемаческите начинания, който идва от разнообразни видове групи - серийни бизнесмени, млади екипи без опит, както и spinoff-и на софтуерни компании и огромни корпорации. Забелязваме самобитна пропаст сред идейната фаза на плана и стадия на валидирано пазарно решение ", споделя още Ангелов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР