Инженерите от MIT откриха начин да направят обектив на камера,

...
Инженерите от MIT откриха начин да направят обектив на камера,
Коментари Харесай

В МИТ направиха плоско "рибешко око"

Инженерите от MIT откриха метод да създадат обектив на камера, който няма типичната сферична форма за свръхшироки фотоси и все пак обезпечава известното деформиране на " рибешкото око ". Лещите с рибешко око могат да покрият 180 градуса или повече, само че са много комплицирани и скъпи за произвеждане. Такива лещи са доста дебели и не са потребни нито за дребни камери, нито за вграждане в смарт телефони.

Сега за първи път имаме плоски лещи, които могат да уловят същия ъгъл и да обезпечат панорамен аспект на изображението. Това се реализира посредством слагане на тъничък пласт стъкло с микроскопична триизмерна конструкция.

Версията, направена от откривателите, е предопределена да работи с инфрачервената част на спектъра, само че с незначителни дизайнерски акомодации може да се употребява и за забележимата част на светлинния набор. Независимо дали става въпрос за IR или забележима светлина, това изобретение разкрива доста евентуални хрумвания за потребление.
Това е различен образец за развиването на така наречен " мета-лещи ", които употребяват микроскопични структури за смяна на оптичните свойства, а не обичайните дизайни. За разлика от някои други опити, откривателите съумяха да получат в детайли и тъкмо панорамно изображение, което улавя ъгъл от 180 градуса.

Дори самите инженери бяха сюрпризирани от качеството на получените изображения. Като се има поради, че производството на такива лещи е по-евтино и по-лесно от общоприетите широкоъгълни лещи, а резултатът е еднакъв и даже по-добър, можем да чакаме, че скоро той ще бъде прибавен най-малко в някои по-специфични области, като медицината. И по-късно тази технология най-вероятно ще доближи до региона на мобилните телефони и цифровите фотоапарати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР