Инженерите от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са създали материал,

...
Инженерите от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са създали материал,
Коментари Харесай

Най-черното черно на света

Инженерите от Масачузетския софтуерен институт оповестиха, че са основали материал, който е 10 пъти по-черен от всичко черно до момента.

Материалът е построен от отвесно подредени въглеродни нанотръбички. Той гълтам 99.96% от светлината, попаднала върху него, което го прави неповторим измежду всички черни материали.

Новото черно ще бъде и част от галерия в Нюйоркската фондова борса, наречена " Изкуплението на суетата ". С него ще бъде затрупан 16.78-каратов естествено жълт елмаз, чиято стойност се равнява на 2 млн. $.

Това покритие кара диаманта да наподобява напълно плосък, макар в реалност фасетираната му повърхнина. Той може да бъде обсъждан от всички страни, само че релефът му остава неузнаваем за човешкото око, което разчита на отразената светлина, с цел да вижда.

Но полезността на новия материал не се изчерпва с това да слага връх за най-черен цвят и да забавлява публиката. Той може да откри приложение в науката, да вземем за пример в астрономията - за намаление на нежеланите отражения при наблюдаване на далечни планети през телескоп.

Според един от откривателите, учените от дълго време търсят (а и ще продължат да го правят) все по-черни материали за приложение в науката. Но задачата на неговия екип даже не е била тази. Напротив, те опитали в търсене на метод да образуват въглеродни нанотръбички върху електропроводими материали, като алуминиевото фолио, с цел да покачат техните електрически и термични свойства.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР