Инженерите от INRS Énergie Matériaux Télécommunications Research Center в Канада

...
Инженерите от INRS Énergie Matériaux Télécommunications Research Center в Канада
Коментари Харесай

156,3 трилиона кадъра в секунда: Създадоха най-бързата камера в света

Инженерите от INRS Énergie Matériaux Télécommunications Research Center в Канада сътвориха най-бързо снимащата камера в света. Тя може да прави слоу-моушън видеа с удивителните 156,3 трилиона фрагмента в секунда (fps).

За съпоставяне най-хубавите слоу-моушън смарт телефон камери нормално вършат 960 фрагмента в секунда. Професионалните кинематографични камери може да употребяват няколко хиляди, с цел да реализиран по-гладък резултат. Но в случай че желаете да видите какво се случва в наномащаб, то ви трябват милиарди или даже трилиони фрагменти в секунда.

Новата камера може да улавя събития, които се случват в региона на фемтосекундите - квадрилиони от секундата. За да придобием по ясна визия за мащаба на фемтосекундите: в една секунда от тях има почти толкоз доста, колкото са секундите в 32 милиона години.

Изследователите са създали базата за камерата още през 2014 година Технологията, известна като компресирана ултрабърза снимка (CUP), която можеше да снима 100 милиарда фрагмента в секунда. Следващият стадий беше наименуван T-CUP, като T значи " трилион фрагмента в секунда ". Това е реализирано през 2020 година.

Новата система на камерата се назовава " фемтофотография с кодирана апертура в действително време " (SCARF). Тя може да улавя събития, които се случват прекомерно бързо, с цел да могат даже предходните версии на технологията да ги видят. Това включва неща като шокови талази, движещи се през материя или живи кафези.

ултракъс подтик от лазерна светлина, който минава през събитието или обекта, който се изобразява. Ако си визиите светлината като дъга, алените дължини на вълната ще уловят първо събитието, последвано от оранжево, жълто и надолу по спектъра до виолетово. Тъй като събитието се случва толкоз бързо, досега, в който всеки идващ " цвят " го доближи, той наподобява друг, което разрешава на пулса да улови цялата смяна на нещо за необикновено къс интервал от време.

Изследователите споделят, че снимането на нови свръхбързи феномени може да помогне за възстановяване на области като физика, биология, химия, просвета за материалите и инженерство.

Работата им е оповестено в списанието Nature Communications.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР