Инженерите на НАСА разработиха нов вид колела, предназначени за разходки

...
Инженерите на НАСА разработиха нов вид колела, предназначени за разходки
Коментари Харесай

НАСА буквално преоткри колело... заради бъдещите мисии на Марс

Инженерите на НАСА създадоха нов тип колела, предопределени за разходки по повърхността на Марс и други планети, оповестява в специфична секция уеб сайтът на американската галактическа организация.

Както означават откривателите, новите гуми за марсоходи са направени от многочислени дребни преплетени пружини, които образуват здрава еластична мрежа. Революционното ново колело може да оцелее, без да се повреди, в извънредно тежки условия. Среда, като тази на Марс, която би представлявала съществено предизвикателство за всяко друго колело, поради извънредно сложния и чужд терен, към този момент няма да е проблем. Дори да се деформира, това революционно колело, е способно да се върне още веднъж в първичната си форма. Именно това устройство на колелата ще разреши на апарата да се движи както по пясък, по този начин и по неравни и твърди камъни.

Пружините, които сформират колелата, са направени от сплав от никел и исполин, който има памет за формата. Това разрешава на колелото да си възвърне предходния си тип след дисторция. Учените акцентират, че колелата станаха главен проблем на марсохода Curiosity — след една година работа те имат обилни поведи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР