Инженерингова поръчка за реконструкция, рехабилитация и модернизация на бул. Трети

...
Инженерингова поръчка за реконструкция, рехабилитация и модернизация на бул. Трети
Коментари Харесай

Русе модернизира бул. „Трети март“ и мост със 7,4 млн. лв.

Инженерингова поръчка за реорганизация, рехабилитация и рационализация на бул. „ Трети март “ и моста при пътен възел „ Сарая “, осъществяващ директна връзка с кулоар 9 от TEN-T мрежата, е упълномощила община Русе.
Договорът с изпълнителя ДЗЗД „ Градска среда Русе “ е на стойност 7,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Подписан е от досегашния кмет на общината Пламен Стоилов след втория тур на изборите – на 5 ноември. Новият кмет на Русе Пенчо Милков е встъпил в служба на 11-ти. 
Двама са били претендентите да я осъществят – компанията „ Автомагистрали - Черно море “ АД - класирана на второ място, и консорциум „ Градска среда Русе “ с участници: „ ПСТ Груп “ (съдружник с 51% присъединяване в него), „ Пътинженеринг – М “ (с 37%) и „ ПСТ София “ (с 12%).
Подизпълнител на консорциума ще е компанията „ Виа План “ ЕООД – София, чийто ангажимент е да изготви техническия капиталов план.

Финансирането е обезпечено от програмата за трансгранично съдействие България – Румъния по план „ Инвестиране в пътната сигурност и възстановяване свързаността на Община Русе и Окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-T “.  
Булевардът „ 3-ти март “ е  съществена входно-изходна артерия на града, обслужва и западната промишлена зона. Той е с дължина към 2200 м. Според обявлението се употребява главно от тежкотоварни МПС. По него минава и тролейбусен градски превоз.
Мостът при пътен възел “Сарая ” е връзката на централната градска част със западната промишлена зона на града и с републиканския път I-5 Русе - Велико Търново, част от кулоар 9 на TEN-T мрежата.
През него минават трасета също на градския тролейбусен и автобусен превоз. Конструиран е на 11 отвора, формиран от две обособени рамкови структури, дълъг - към 295 метра, необятен - 14 метра. 

Поради заплаха от изпадане на преносимите лагери, през 2004 год. под окачената греда от централния му отвор е построено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е осъществено спешно подсилване. В момента обаче мостът е злепоставен в огромна степен. Той е с отчасти разрушени устои, разрушени крайни напречни греди, компрометирани герберови детайли, компрометирана хидроизолация на пътното платно и други проблеми.

 
Целта на плана, за който при започване на месеца е подписан контракт, е да се подобрят транспортните връзки на централната градска част със западната промишлена зона, а от там и с част от кулоар 9 на TEN-T мрежата, а мостовото оборудване да се вкара в естествена употреба. След ремонта би трябвало да се отстрани скелето от централния отвор, с цел да може да се употребява и пътната връзка под него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР