Инженерингът - злини и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга:

...
Инженерингът - злини и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга:
Коментари Харесай

Доц. д-р инж. Методи Андреев: Инженерингът помпа корупцията

Инженерингът - несгоди и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга: Визията за площада се сведе до цвета на плочките

Доц. доктор инж. Методи Андреев е приключил ВИАС със компетентност „ Строителни структури ”. Преподавател е в катедра „ Масивни структури ” на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).Член на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП.)

- Инж. Андреев, преди дни УАСГ, Съюзът на архитектите в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране изпратиха мнение до министъра на районното развиване, в което се афишират срещу цялостния инженеринг. Защо нещата с този вид възлагане стигнаха до прекаленост?

-Те не са стигнали до прекаленост, а от дълго време са я минали. Пълният инженеринг в България ликвидира опцията в строителството да се оказва съответен надзор, а това довежда до понижаване на качеството и най-важното - до неустановеност на създаваните от този бранш артикули, които могат да се окажат рискови за здравето и живота на хората. Да не приказваме за големия преразход на средства,

2-3 пъти увеличение на стойностите за строителство.

Ще дам следния образец. За да действа една народна власт обикновено, би трябвало да има самостоятелност сред управляващите - правосъдна, изпълнителна и законодателна, те да се управляват взаимно, както е споделил Монтескьо. Така е организиран в естествения свят и капиталовият развой в строителството. Там постоянно водещ е проектантът, който е физическо лице. Отговорността, която носи всеки архитект, е персонална, тя не е на юридическо лице. Проектантът основава на чертеж бъдещата постройка или оборудване, прави авторски контрол. Строителят е реализатор на неговата воля и концепция, той осъществя визията на плана - нищо повече. За да бъде в действителност съответно това, което се прави от строителя, той би трябвало да бъде следен от така наречен контрол. Не употребявам думата самостоятелен, тъй като в България той от дълго време не е подобен. У нас безспорен стопанин на капиталовия развой е строителят. Това е тази компания, която печели публичната поръчка. Оттам нататък тя заплаща на архитект да проектира, а има и схеми, посредством които строители си набират подобаващ и комфортен за тях контрол. И поради това в България качеството на това, което се строи, е прекомерно противоречиво.

- Само строителите ли са отговорни?

- Трябва да подчертаем - не всички строители са неточни. Има хора, които са извънредно честни и точни. Проблемът не е в тях, а в системата, която беше наложена. Тя изкушава и разрешава да се усвояват непозволено големи финансови средства и

да се вършат обекти с ниско качество.

Най-голямата заплаха е, че последователно се унищожава специалността на проектанта - една фундаментална специалност. Проектантът е индивидът с най-вече знания и отговорности в капиталовия развой. В момента той се заменя от юридически лица, свързани със строителя и съществуващи с помощта на това, че извършват волята му. Тази процедура би трябвало да бъде прекратена, с цел да може процесът да се възстановява. Но за това е нужна политическа воля.

- Има ли обекти, при които цялостният инженеринг е обоснован?

- Няма по какъв начин да отречем тази форма на строителство. Но обектите, които би трябвало да се извършват на цялостен инженеринг, нормално са неповторими. Такива здания, структури или уреди, за които страната няма нито технология, нито опит, нито познания да проектира. Например, в случай че в България би трябвало да бъде изработен вантов мост като този на Коринтския пролив, несъмнено би трябвало да дадем това строителство на инженеринг. Същото се отнася за предлагането на Европейската комисия на Лот 3.2, който в този момент минава през Кресненското дефиле, да бъде издигнат 15-километров транспортен тунел. Ако това предложение бе признато, тунелът трябваше да се даде на инженеринг, тъй като България няма опит в подобен вид строителство. Тогава нямаше, може би, основен реализатор да бъде " Главболгарстрой ", тъй като тя не е правила такива тунели, а някоя австрийска, швейцарска, норвежка компания. В случая

побългарихме плана, с цел да можем да бъдем основни реализатори...

В България единственият обект, който имаше смисъл да бъде разгласен на инженеринг, беше Дунав мост 2. Не че ние нямаме опит в конзолния монтаж. Пешеходният мост в Пловдив, юридически през 80-те години, е тъкмо подобен вид монтаж. Но да речем, че имаше учредения Дунав мост 2 да се даде на инженеринг. Нито един различен обект, който е строен през това време в България. Нито има нещо неповторимо в Художествената изложба на ул. " Гладстон ", централния площад или някой от булевардите, които се вършат на инженеринг в Пловдив. Просто по този метод възложителят може елементарно да усвои големи средства. А когато се усвояват големи средства, спомагателните материални тласъци са обилни.

- Кой се облагодетелства от инженеринга?

- В народен мащаб публичните поръчки се извършват от 15-20 огромни компании. Според една статистика за към 10 години към 80 милиарда лв. от еврофондовете и от държавния бюджет у нас са минали на инженеринг. 85 % от публичните поръчки, изпълнявани с тези пари, са попаднали в 2-3 % от компаниите.

В Народното събрание никой не повдига тези въпроси, тъй като всеки се надява, че може да мине от страната на ръководещите и

да се употребява от благинките на цялостния инженеринг.

Чувал съм от политически фигури, че във всяка перспективна парламентарна мощ има така наречен контактьори или разпределители. Това са хора, които са натоварени от партията си да контактуват със строителните компании и да реализират разпределението на публичните поръчки. Всяка политическа мощ се моли да пристигна на власт, с цел да може тази скица да я облагодетелства.

- Такава скица допустима ли е по света?

-В Германия, в случай че обектът не е неповторим, процесът стартира с конкурс за план, на който се явяват чисто проектантски компании. Прави се абстрактен план, а на неговата база се изготвя технико-икономическа аргументация. Определя се индикативна стойност, след което се прави план за строителство. И забележете: строителят може да проектира в работна фаза, само че единствено под контрола на проектанта, спечелил публичната поръчка за плана или с негово присъединяване. Проектантът получава хонорара си не от строителя, а от различен фонд. Проектант и строител са безусловно самостоятелни. В момента у нас авторският контрол е безусловно обезсмислен, защото проектантът би трябвало да вземе парите си от строителя. Как обаче да прави контрол на този, който би трябвало да му заплати?

- Има ли инженерингът и някакви положителни страни?

- Единственото преимущество е, че парите се усвояват бързо. Но качеството пада. Виждате свадите с ремонтите, с пътя палач край Своге... Магистрала „ Тракия ” в региона на Стара Загора сега е на неравности.

Всичко това е заради липса на съвместен надзор.

Преди време от страна на строителите се появи още едно неуместно предложение - да отпаднат държавните приемателни комисии и обектите да бъдат одобрявани от консултантите или така наречен надзорни компании. Извинете, само че такова знамение има ли някъде?

- Каква малка врата в закона разрешава възлагането на всевъзможни обекти на цялостен инженеринг?

- Няма малка врата. Това е мълчешком политическо решение. Затова бъдете деликатни в Пловдив към инженеринга, следете качеството му и бъдете сериозни към всичко, което се случва. Това са нашите пари. Дойде време, в което политиците би трябвало да поемат отговорността си. Да признаят, че тази форма на инженеринг помпа българската гранд корупция и да вземат своето политическо решение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР