Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена

...
Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Обществените поръчки са вредни за градската среда

Инженерингът, периодите за правене на планове и ниската им цена и действителното премахване на проектанта от строителството са главните аргументи за вредата от публичните поръчки за градската среда, бе изтъкнато на конференция на Камарата на архитектите в България (КАБ) през днешния ден.

Инженерингът е все по-често употребена процедура при публични поръчки, при която общината или държавен орган разпореждат на спечелилата фирма-изпълнител да изготви плана и след това да извърши строителството, изясни арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ. Така се отстрани проектантът като самостоятелна страна, която отстоява концепцията си и не прави взаимни отстъпки с реализацията й. Строителната компания даже да наеме архитект, той е подвластен от нея и е податлив да трансформира плана си съгласно нейните претенции.

" А той, строителят, просто желае оптималната облага, което значи доста пари за ниско качество на осъществяването ", изясни арх. Бакалова. Вместо общината като възложител да диктува изискванията и да слага условия към плана, тя оставя всичко това на фирмата-изпълнител, добави тя. Скандален образец за социална поръчка-инженеринг арх. Бакалова уточни строящата се сега Градска изложба на Пловдив. Тя е за 4.2 млн. лева с Данък добавена стойност и определената за реализатор компания сама изготви плана и в този момент го осъществя. " Никой не знае по какъв начин ще наподобява бъдещата изложбена зала ", сподели арх. Бакалова.

От КАБ поискали да видят плана, само че община Пловдив отказала с аргумента, че имало авторски права. Но се оказало, че самата община държи авторските права на плана дружно с фирмата-изпълнител. Сградата към този момент се строи, а няма под земята паркинг! Фирмата се оправдава, че не го планувала, поради " заплаха от археология ". Но на това място се знае, че няма археология и това е просто опрощение ", означи арх. Емил Жечев от КАБ.

Другият огромен извършител на неприятна архитектура и строителство е критерият на публичната поръчка за период за правене на плана. Общината по предписание избира канидата, предложил най-кратко време. Така в столичния регион Панчарево за подсилване на локалното учебно заведение е спечелила компанията предложила период от 4 дни за проектирането на значимия ремонт на постройката.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява изнесения случай пред организация " Фокус ": " Ако има случаи, в които за планиране са дадени 4 дни, това е безусловно неприемливо. Няма по какъв начин да се случи добър план ".

В Гоце Делчев е спечелил план за детска градина, направен за 2 дни, а в Златоград общо 44 обекта са били проектирани за 10 дни, сподели още арх. Бакалова.

Причината за тези неуместно къси периоди е, че общината авансово е избрала спечелилия в публичната поръчка и той е изготвил плана още преди да търга, защото знае, че ще завоюва.

Третата причина за нездравословния резултат от публичните поръчки е умишленото събаряне на цените за планиране от страна на общините, означи арх. Бакалова. В Евросъюза и на всички места в правовия свят цената на плана (на интелектуалната част) е 12% от цялата строителна стойност на обекта. Този дял е и равнището на европейското финансиране у нас, което в строителния отрасъл се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), посочи арх. Петър Киряков. Той е пресметнал какво става по-късно по веригата с тези 12% за плана.

" 5% от строителната стойност се отделят за така наречен самостоятелен контрол, който е чисто български патент и не съществува на никое място другаде по света. 2.5% от строителната стойност отиват за финансиране на чиновници на Министерство на регионалното развитие за направа на механически задачи и организация на ръководството на плана. Други 2.5% са за чиновниците на общината, където е обектът.

Те извършват непредвидената в Закон за устройство на територията роля на " началник план ". Това е още един български патент. Така под 2% от строителната стойност се дефинира като индикативна стойност на публичната поръчка, под която участниците в публичната поръчка би трябвало да създадат своите предложения. Обобщено може да се каже, че цената на проектаот 12% пада до 2% и тези 10% по-малко не се икономисват на вложителя, а се употребяват за упоменатите характерни за България действия, които са непознати в европейската процедура, означи арх. Киряков.

Ръководството на КАБ се сплоти към мнението, че при значими за образа на градската среда обекти, вместо социална поръчка най-хубавото решение е да се провеждат архитектурни състезания.

На въпрос за какво проектантът на ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", арх. Иво Пантелеев, който е член на КАБ, след рецензиите се скри от медиите, ръководителят на Камарата арх. Борислав Игнатов изясни, че не приема неговото държание. Беше изтъкнато, че за несполуките с " Граф Игнатиев " и площад " Гарибалди " не е отговорен единствено проектантът, а и възложителят – Столична община. Тя е трябвало да реализира надзор, тъй като бе изтъкнато, че същата фирма-изпълнител " Джи Пи груп " съвършено обнови централната бургаска улица " Княз Богориди ". Но там по време на ремонта неразделно на обекта е бил проектантът и зам.-кметът по строителството на община Бургас. Докато по софийската " Граф Игнатиев " зам.кметът по строителството Ирина Савина не е виждана, подчертаха архитектите.

Поставените проблеми към процедурите с публичните поръчки ще бъдат тематика на среща през днешния ден сред управлението на КАБ и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще участват и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и основният проектант Здравко Здравков. " На срещата е поканен и арх. Пантелеев, само че дали ще пристигна, не зная ", добави ръководителят на КАБ Борислав Игнатов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР