Инженери от Университета на Южна Дания са създали дрон-вампир“, който

...
Инженери от Университета на Южна Дания са създали дрон-вампир“, който
Коментари Харесай

Създаден е нов „дрон-вампир“, който може да се захранва от електропроводите и да лети вечно

Инженери от Университета на Южна Дания са основали „ дрон-вампир “, който може да лети постоянно.

Дронът може да лети безкрайно време без да се приземява, защото може да прави „ почивки “, през които да извлича сила от околните електропроводи, с цел да зарежда бордовите си акумулатори.

Маневрата е допустима с помощта на механизъм за съединяване, няколко датчика и система с изкуствен интелект. Всичко това разрешава на дрона да разпознава електропроводите и да се прикрепя към тях всякога, когато би трябвало да презареди батериите си.

Екипът съобщи пред изданието Fast Company, че „ дронът-вампир “ може да работи изцяло самостоятелно за продължителни интервали от време, без да се нуждае от човек, който да се грижи за него.

Концепцията за добиване на сила от електропроводите е проучвана и преди. През 2017 година Емад Ебейд, професор в Университета на Южна Дания за първи път предложи концепцията.

Основната цел на сходни безпилотни летателни апарати наподобява е да могат да летят дълготрайно време и да ревизират целостта на електропроводите. Понастоящем този развой е доста скъпо изпитание за поддръжка, защото изисква както хеликоптери, по този начин и наземен личен състав.

Въпреки това, един подобен дрон, който може безусловно да извлича сила от електропроводите и да работи безкрайно време би могъл в действителност да направи тази работа доста по-ефективна. Със сигурност обаче има и доста други действия за които могат да се употребяват тези „ дронове-вампири “.

Тестването на дрона обаче беше комплициран развой. Обикновено дроновете не са проектирани да взаимодействат физически с нищо, което означаваше, че инженерите трябваше да имат разполагаем хора, които да им оказват помощ да се оправят с всичко, което се обърка. Особено откакто взаимоотношението с електропровод напрегнат може да аргументи огромни вреди или даже горски пожари.

Ето за какво екипът в последна сметка се е спрял на метода да се доближава към проводника изпод, защото това понижава риска от конфликт. След това инженерите закрепили хващачи към дрона. Това му разрешило да може да се прикрепя към електропровода и по-късно да се закрепя несъмнено към него. Така той може да презареди батериите си и да се откачи, откакто те са изцяло заредени.

Можете да видите „ дронът-вампир “ в деяние във видеото нагоре.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР