Инженери от Тексаския университет в Остин (САЩ) представиха съвсем нова

...
Инженери от Тексаския университет в Остин (САЩ) представиха съвсем нова
Коментари Харесай

Нов пробив: разработен е универсален невронен интерфейс с изкуствен интелект, който не изисква дълго калибриране

Инженери от Тексаския университет в Остин (САЩ) показаха напълно нова идея на невроинтерфейс, предопределен да улесни живота на хората с двигателни проблеми. Устройства, които свързват човешкия мозък с компютър, към този момент съществуват, само че уникалността на тази разработка е в потреблението на технология за машинно образование. Благодарение на нея новият неинвазивен невроинтерфейс претендира да бъде универсално решение. Тоест няма да се постанова да бъде приспособен към неповторимите характерности на мозъка на всеки пациент.

Обикновено имплантите, които се вграждат в мозъците на пациентите с двигателна дисфункция, изискват дълготрайно калибриране за всеки консуматор. Мозъкът на всеки човек е неповторим, което е минус за всеобщото разпространяване на тази технология. Новото решение бързо схваща потребностите на индивида и автоматизирано се настройва посредством развой на повтаряне, написа Science Daily.

„ Когато става въпрос за здравна приложимост, тази технология прави по този начин, че не се нуждаем от специфичен екип. Екип който да прави процеса на калибриране, който е дълъг и лишава доста време “, споделя Сатям Кумар, един от разработчиците. – „ Прехвърлянето на устройството от пациент на пациент е доста по-бързо “.

Устройството наподобява на характерен „ неврален шлем “. Това е шапка с проводници, свързани с компютър. Електродите събират данните посредством премерване на електрическите сигнали от мозъка, а профилиран декодер интерпретира тази информация и я трансформира в команди за компютърната стратегия. Декодерът служи като съществена база данни за всички консуматори на невроинтерфейса и е основен детайл за унищожаване на дългия развой на калибриране.

За компютърна стратегия първоначално са определени видеоигрите. Управлението на спортния автомобил със силата на мисълта оказва помощ за развиването на невропластичността. Това е способността на мозъка да се трансформира и развива с течение на времето. Тя способства за възстановяване на мозъчната функционалност, което е изключително значимо за пациентите с увреждания.

Според разработчиците тяхното проучване поставя основите на по-нататъшни нововъведения в региона на невроинтерфейсите. На този стадий те са съумели да съберат данните от 18 доброволци, като възнамеряват в бъдеще да усилят броя на участниците.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР