Инженери от Станфордския университет създадоха автоматични щипки, които могат да

...
Инженери от Станфордския университет създадоха автоматични щипки, които могат да
Коментари Харесай

Робот-птица може да каца и да хваща предмети

Инженери от Станфордския университет сътвориха автоматизирани щипки , които могат да бъдат закрепени на дронове, тъй че те да замязят на птици и да могат да хващат предмети или да кацат върху ръба на разнообразни обекти, съобщи Агенция Франс Прес.

Новите свойства ще дадат опция за икономисване на батериите, да вземем за пример когато дроновете се задържат на едно място във въздуха в интервенции за търсене на оживели или да оказват помощ на биолози да взимат по-лесно проби в гори.

" Искаме да има опция за кацане на случайно място " - изясни пред Агенция Франс Прес Дейвид Лентинг от екипа.

Както постоянно се случва, инженерите са почерпили ентусиазъм от държанието на животните - в тази ситуация на птиците. Имитирането им обаче не е било елементарно.
Екипът е употребявал високоскоростни камери, с цел да снима по какъв начин дребни папагали кацат върху разнообразни по величина и материя пръчки - дърво, тефлон или покрити с мъх ли шкурка. Сензорите по тях записали силата, с която птиците кацали и изхвърчали.

Така експертите установили, че въпреки и придвижванията по кацане да били идентични за всички обстановки, папагалите си служели с пръстите, с цел да се приспособяват към другите разновидности. С тях те обгръщат пръчките, само че имат и възглавнички които са освен меки, само че и нагънати - за по-добра адхезия.

Американските инженери са употребявали за модел на щипките краката на сокола друмник . Конструкцията е направена с 3D принтер и има мотор, а вместо мускули е употребена рибарска корда. Механизмът се закачва за 20 секунди. Алгоритъм дава опция на дрона да поддържа равновесие.

Снабдената с такива щипки птица-робот може да хваща и подхвърлени предмети, като топка за тенис , както и да каца в действителни условия в гора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР