Инженери от московския Национален изследователски технологичен университет "МИСиС" и Тверския

...
Инженери от московския Национален изследователски технологичен университет "МИСиС" и Тверския
Коментари Харесай

Руснаци разработиха магнитен климатик

Инженери от московския Национален проучвателен софтуерен университет "МИСиС " и Тверския държавен университет са основали охладителна система от ново потомство, в която работното тяло не е течност, преминаваща в газ, а намагнетизиран метал, оповестява РИА Новости. Руснаците настояват, че твърдотелната магнитна система превъзхожда по енергоефективност обичайните газокомпресорни механизми с 30%-40%.

Новият охладителна система употребява магнитокалоричния резултат, при който металът трансформира температурата си при намагнетизиране. Технологията не е нова, само че съгласно старши научния помощник от "МИСиС " Дмитрий Карпенко той и сътрудниците му за пръв път са съумели да реализират същинско охлаждане.

Създадените през последните 20 години магнитокалорични системи могат единствено да поддържат избрана температура, само че не и да охлаждат. Руснаците са решили този проблем, постигайки каскаден резултат - решетъчна конструкция от метала гадолиний се слага в особено колело, което при въртене с висока скорост я потапя в магнитно поле.

Екипът, основал новата охладителна система, възнамерява да развива каскадния принцип, с цел да усили температурния диапазон на магнитокалоричния резултат. В момента той е 10 градуса, само че се възнамерява да бъде доведен до най-малко 12-15.

Карпенков отбелязва, че размерите на основания лабораторен първообраз не надвишават 15 сантиметра. Инженерът счита, че компактни магнитокалорични устройства могат да намерят приложение в автомобилните климатици и охладителните системи за микропроцесорна техника.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР