Инженери на Porsche предполагат, че технологията ще се развие дотолкова,

...
Инженери на Porsche предполагат, че технологията ще се развие дотолкова,
Коментари Харесай

Нисък пробег? Бавно зареждане? Бъдещите Porsche-та ще предлагат до 1300 км

Инженери на Porsche допускат, че технологията ще се развие дотолкоз, че в средносрочен проект ще се оферират електрически модели с пробег до 1300 км и време за зареждане от 15 минути! Тези разсъждения бяха оповестени за пръв път в Porsche Engineering Magazine, където инженери от Porsche Engineering приказват за актуалната и бъдещата технология за батериите.

Те изясняват за какво литият е златният стандарт сега, както и проблемите, свързани с него. Сред акцентите попада оптимизацията на анода, като се употребява силиций, а не графит, както сега. Според доктор Фалко Шапачер, търговски и механически шеф на MEET Battery Research Center на University of Munster, силициевите аноди може да усилят потенциала на батерията десетократно, като снижат времето за зареждането й до 15 минути.

Проблемът на силицият е, че той може да се разшири с до 300% когато всмуква лития, което би могло да повреди електродите и да понижи виталния цикъл на батерия.

Но огромният пробив ще пристигна с твърдотелните акумулатори. Чрез потреблението на твърда електролитна матрица вместо течен електролит в сепаратор, тези акумулатори освен ще са по.леки, само че и по-компактни. А неналичието на течност ще ги направи по-стабилни и по-безопасни.

" Планът за твърдотелните кафези е класическият сепаратор да бъде сменен от тъничък слои твърди електролити, ” споделя доктор Стефани Еделберг, инженер в Porsche Engineering. " Така твърдият електролит играе по едно и също време ролята на електролит и сепаратор. "

Тази технология би нараснала енергийната компактност до 50%, а това от своя страна ще понижи фрапантно времето за зареждане.

Още за софтуерните решения в бъдещите EV на Porsche четете на автомобилния уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР