Инженер стои под антена на 5G станция в централата за

...
Инженер стои под антена на 5G станция в централата за
Коментари Харесай

Румъния може да обяви търгове за 5G мрежата до края на годината

Инженер стои под антена на 5G станция в централата за тестване на близкополеви системи на Huawei в Шенжен, Китай.

[Retuers] Румъния възнамерява да стартира продажбата на честотния набор, нужен за 5G безжичните мрежи, в края на тази година. Търгът може да донесе към 2 милиарда леи (474 млн. долара) доходи в държавния бюджет, оповестява Bloomberg.

Наддаването ще бъде отворено за всички, в това число и за компании, които употребяват съоръжение от Huawei, съобщи министърът на връзките Александру Петреску. Финансовият министър на северната ни съседка, Еуген Теодоровичи, разгласи по-късно през седмицата, че според от това по кое време ще завърши търгът се чака средствата да попълнят обществените финанси тази или идната година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Необходимите вложения в новата технология са извънредно високи и би трябвало да вземем това поради, с цел да създадем търгът допустимо най-привлекателен ", сподели Петреску.

Източна Европа - китайският сътрудник

Администрацията на Тръмп твърди, че с технологията на Huawei може да се злоупотребява за шпионаж и заплаши да понижи обмена на разследващи данни в региона на сигурността с сътрудниците си, които употребяват компанията. Тези обвинявания се отхвърлят от китайската компания.

Конфликтът разреши на европейските съперници на Huawei - Nokia и Ericsson, да сключат покупко-продажби за новата мрежа, само че се усеща хладното отношение на някои източноевропейски страни към комерсиалната война сред двете мощни международни стопански системи.

Унгария, която търси близки връзки с Китай, ще разгласи търга за 5G идващия месец. Държавата счита Huawei за " стратегически сътрудник " съгласно държавното управление в Будапеща.

В края на предходната година Румъния утвърди закон, който дефинира минимално нужните цени за честотата на 5G и 3% налог върху общите продажби на телекомуникационните компании. Участниците на телекомуникационния пазар в страната, доминиран от Orange, Vodafone Group, Telekom Romania и Digi Communications, подлагат на критика новия закон и стартира разискване на така наречен налог от лакомия. Финансовото министерство работи по промени за облекчение въздействието на налога.

Ползи и опасения

5G технологията в Румъния ще докара до обилни промени в телекомуникационната мрежова инфраструктура и ще форсира доста преноса на данни. Заедно с това новата технология ще понижи доста разноските, свързани с автоматизацията на свързващите устройства, ще разреши по-ниско ползване на сила, ще даде опция за продан на информация в действително време такава, която да подтиква развиването на " интелигентни градове ", дистанционно управление на коли и други, разяснява румънският уебсайт Business Review.

5G технологията има доста преимущества, тя основава нови бизнес модели както в информационния бранш, по този начин и в другите бизнес браншове, само че в това време крие опасения по отношение на неприкосновеността на персоналните данни, сигурността и цената на обвързваните към мрежата устройства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР