Инженер Станимир Божанов е завършил Лесотехническия университет през 1999 година.

...
Инженер Станимир Божанов е завършил Лесотехническия университет през 1999 година.
Коментари Харесай

Бракониери и пожари заплашват целостта на горите в бургаски регион

Инженер Станимир Божанов е приключил Лесотехническия университет през 1999 година. Започва работа като шеф горскостопански сектор в Карнобат, след което в продължение на седем години работи в ДГС Ново Паничарево. В РДГ Бургас е от 1999 година, като първо е специалист, а по-късно старши основен специалист по стопанисване на държавните гори. От 2012 година е зам.-директор в дирекцията, а през 2017 година е назначен за шеф на РДГ Бургас.
Actualno.com беседва със експерта при започване на лятото - значим сезон за опазването на горите от пожари и бракониери.
Инж. Божанов, каква роля играе контролът при запазване на горите?
Общо за първите шест месеца на тази година горските инспектори и специалистите на дирекцията имат формирани 220 броя актове за открити административни нарушавания включително 4 броя по Закона за лова и запазване на дивеча, 36 броя по Закона за риболовство и аквакултури и 180 по Закона за горите. Задържани са 130 прочие м3 дърва за огрев, 50 кг. недървесни горски артикули – липа, 7 бр. МПС, 14 коне, 15 каруци, 3 моторни триони, 3 лодки, 7 мрежи с обща дължина 140 метра. Най-често срещаните нарушавания са предпазване и превозване на дървесина, немаркирана с КГМ и без превозен билет, придвижване на товарно транспортно средство транспортиращо дървесина, без да има построено устройство за позициониране и следене на придвижването му – GPS устройство, не построена система за непрекъснато видеонаблюдение и неосигурен непрестанен запис на обектите за депозиране, преправка и търговия с дървесина и недървесни горски артикули.  

Какви ограничения се вземат от РДГ Бургас при започване на летния сезон, с цел да не се позволяват пожари в региона?
Регионална дирекция по горите Бургас управлява дейностите в горските  територии, попадащи в териториалния му обсег, по осъществяване на мероприятията за отбрана на горските територии от пожари. Беше създадена районна стратегия за отбрана на горските територии от пожари, която се извършва от притежателите или ползвателите на горски територии. По предложение на шефа на РДГ Бургас, регионалният шеф на област Бургас със заповед е определил пожароопасен сезон в горските територии в област Бургас за интервала от 01.04.2019 до 31.10.2019 година. С писма до държавните горски и ловни стопанства и кметове на общини РДГ Бургас обърна внимание за срочно осъществяване на противопожарните мероприятия за тази година, като с преимущество следва да се вършат нови и поддържат остарели минерализовани линии, бариерни и лесокултурни загради. Провеждат се срещи с кметове на общини и обитаеми места, както и с ползватели на аграрни земи, на които се обръща внимание прецизно да се съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност и да се подхващат дейности за недопускане на пожари и своевременното им потушаване. РДГ Бургас поддържа оперативна връзка с щабовете по Закона за отбрана при бедствия в случаите на нараснала пожарна заплаха и при гасене на пожари в горските територии. За първите шест месеца на 2019 година на територията на РДГ Бургас са регистрирани 4 броя низови пожари с опожарена повърхност 723 дка.

Какво би трябвало да знаят хората, които отиват измежду природата, по какъв начин да я пазят от произшествия?
През последните години набъбна броят на зародилите пожари в горски територии вследствие на проявена немарливост и умишлени палежи. Хората, които отиват измежду природата, би трябвало да демонстрират непрекъсната зоркост за недопускане на пожари. Всички физически лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии, са длъжни да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност в тях. Местата за палене на огън в горските територии са избрани в сходство с плануваното в проектите за дейностите по запазване от пожари, в горскостопанските проекти и стратегии и по опция наоколо до водоизточник. Хората би трябвало да знаят, че по време на пожароопасния сезон се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии.
Кои са най-честите неточности които позволяват къмпингуващите?
Най-честите нарушавания, които позволяват къмпингуващите, са паленето на огън отвън позволените за това места и изоставяне на незагасени цигари. Не са необичайност и случаите на изхвърляне на боклуци, които замърсяват естествената среда и спомагат за разгръщане на горските пожари. Чл.263 ал.1 от Закона за горите планува наказване с санкция до 2000 лв. на физически лица за описаните нагоре нарушавания, в случай че действието не съставлява закононарушение.
Какви инспекции правят експертите на РДГ Бургас в тенденция предварителна защита на пожарите?
Всяка година през месец юли правим инспекции на терен по осъществяване на противопожарните мероприятия на всички държавни и общински структури и горски кооперации. Задължително се ревизират лицата извършващи дърводобивна, залесителна или различен тип активност в горските територии или в непосредствена непосредственост до тях за осъществяване на ограниченията за пожарна сигурност. Служителите на дирекцията наблюдават да не се позволява палене на огън наоколо до газопроводи и продуктопроводи, както и струпване на останки от аграрни култури на разстояние по-малко от 10 м. от границите на горските територии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР