Инженер е обвинен във фалшифициране на сертификати10 мисии на SpaceX

Инженер е обвинен във фалшифициране на сертификати10 мисии на SpaceX ...

Доставяли части със съмнително качество на SpaceX.


Инженер е обвинен във фалшифициране на сертификати

10 мисии на SpaceX са могли да бъдат подложени на риск, заради доставката на части със съмнително качество (източник: SpaceX)

Скандал разтърси авиокосмическата индустрия на САЩ. Инженер по контрол на качеството е обвинен в издаване на фалшиви документи за технически проверки и сертификати за изпитания на части, използвани в ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX, съобщи The Verge.
още по темата
Уличеният в измами специалист е Джеймс Смоли от базираната в Рочестер, щата Ню Йорк, компания PMI Industries – производител на различни части за аерокосмическата индустрия. Твърди се, че той е фалшифицирал документи за качеството на детайлите, произвеждани от PMI и за други доставчици на Министерство на отбраната на САЩ освен SpaceX.

Нарушението е разкрито след разследване, проведено съвместно от три организации – космическата агенция НАСА, ФБР и Службата по специални разследвания на военно-въздушните сили AFOSI.

През януари 2018 г. SpaceX поръчала на компанията SQA Services да извърши вътрешна проверка, в резултат на която било открито, че голям брой отчети за инспекции на PMI и сертификати за изпитания, които би трябвало да потвърждават безопасността и качеството на частите, съдържат фалшиви подписи на инспектори. В частност, Смоли копирал подписи на инспектори от SQA.

По данни на прокуратурата на САЩ в Западния окръг на Ню Йорк, Смоли е обвинен във фалшифициране на 38 доклада за проверка на критично важни детайли за ракетите SpaceX Falcon 9 и Falcon Heavy. Разследването показва също, че 76 части, произведени от PMI, са били бракувани по време на проверката или въобще не са проверявани за използване в SpaceX.

Твърди се, че 10 правителствени мисии на SpaceX са могли да бъдат подложени на риск, заради доставката на части със съмнително качество, вкл. седем за НАСА, две за ВВС на САЩ и една за Националната служба за океански и атмосферни изследвания.

Източник: technews.bg