Инженер е обвинен във фалшифициране на сертификати10 мисии на SpaceX

...
Инженер е обвинен във фалшифициране на сертификати10 мисии на SpaceX
Коментари Харесай

Доставяли части със съмнително качество на SpaceX

Инженер е упрекнат във подправяне на документи

10 задачи на SpaceX са могли да бъдат подложени на риск, поради доставката на части със подозрително качество (източник: SpaceX)

Скандал раздруса авиокосмическата промишленост на Съединени американски щати. Инженер по надзор на качеството е упрекнат в издаване на подправени документи за механически инспекции и документи за тествания на части, употребявани в ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX, заяви The Verge.
още по тематиката
Уличеният в измами експерт е Джеймс Смоли от основаната в Рочестер, щата Ню Йорк, компания PMI Industries – производител на разнообразни елементи за аерокосмическата промишленост. Твърди се, че той е фалшифицирал документи за качеството на детайлите, създавани от PMI и за други снабдители на Министерство на защитата на Съединени американски щати с изключение на SpaceX.

Нарушението е разкрито след следствие, извършено взаимно от три организации – галактическата организация НАСА, ФБР и Службата по специфични следствия на военно-въздушните сили AFOSI.

През януари 2018 година SpaceX поръчала на компанията SQA Services да извърши вътрешна инспекция, вследствие на която било намерено, че огромен брой доклади за инспекции на PMI и документи за тествания, които би трябвало да удостоверяват сигурността и качеството на частите, съдържат подправени подписи на инспектори. В частност, Смоли копирал подписи на инспектори от SQA.

По данни на прокуратурата на Съединени американски щати в Западния окръг на Ню Йорк, Смоли е упрекнат във подправяне на 38 отчета за инспекция на сериозно значими елементи за ракетите SpaceX Falcon 9 и Falcon Heavy. Разследването демонстрира също, че 76 елементи, създадени от PMI, са били бракувани по време на инспекцията или изобщо не са проверявани за потребление в SpaceX.

Твърди се, че 10 държавни задачи на SpaceX са могли да бъдат подложени на риск, поради доставката на части със подозрително качество, включително седем за НАСА, две за Военновъздушни сили на Съединени американски щати и една за Националната работа за океански и атмосферни проучвания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР