Инж. Николай Димитров, управител на Трафик холдинг ЕООД изпрати становище

...
Инж. Николай Димитров, управител на Трафик холдинг ЕООД изпрати становище
Коментари Харесай

Трафик Холдинг отговори на Камарата на архитектите за кръговото във Варна

Инж. Николай Димитров, шеф на " Трафик холдинг " ЕООД изпрати мнение до Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Камарата на строителите в България във връзка конференции, фейсбук изявления и други медийни изяви, свързани с изразено от Камарата на архитектите в България мнение по отношение на качествата на плана за създаване на бул. " Левски " във Варна, който план е направен от представляваното от него сдружение.

Камарата на архитектите изиска смяна в изискванията за осъществяване на публичните поръчки. Повод за това стана кръгово кръстовище във Варна. Кръговото с наклони в морската столица е част от огромния ремонт за удължение на бул. " Васил Левски ", за което страната отпусна 80 млн. лв..

Николай Димитров опроверга мнението на Камарата на архитектите в България, че построяването на обекта не е предоставено посредством инжинеринг. Проектирането е било предоставено през 2017 година на " Трафик холдинг " ЕООД след осъществяване на процедура по Закон за обществените поръчки. Строител, архитект и съветник, са определени с процедури на Закон за обществените поръчки. Проектът не е преработван в този момент на две равнища. Във всички устройствени проекти на град Варна - в предишното и в този момент, бул. " Васил Левски " постоянно е бил предвиждан да бъде с непрестанен режим на движени, т.е. на две равнища. Димитров твърди, че не са правилни изказванията, че не е вложена мисъл за пешеходците. Мисъл е вложена за всички участници в придвижването, в това число и за велосипедистите, за които по цялата дължина на булеварда има обособена лента за придвижване. На всички кръгови кръстовища е дадена опция пешеходците да пресичат, без да затрудняват отклоняващите се от основното направление коли или да провокират скупчването им в кръга и по този метод да се провокират тапи.

Камарата на архитектите упрекна строителя, че обектът е неприятно изпълнен, има чупки в кривите на придвижване и неестествена промяна на траекторията на колите, което е рисково. Истинското кръгово било кръгло, не елипсовидно, ябълковидно или крушовидно. Тук Димитров отбелязва, че на обекта има назначен инвеститорски надзор, проектантът също има екип, който управлява. Той отбелязва и, че планът е към момента в градеж. Най-важното нещо за едно кръстовище е не дали е красиво, а да организира трафика през него безвредно. Един от методите за увеличение на радиусите на кривите в кръга на посоката с по-голям трафик. Е.... тогава се получава елипса, декларира Димитров.

Той оборва и преразхода на материали, както и това, че имало щриховани зони отвън платното, които са бетонирани безмислено. Според него маркираните, които са част от мостовите уреди и са предопределени за придвижване на пешеходци и велосипедисти. Коментарът, че тяхното бетониране е безмислено, ме навежда на мисълта, че " пешеходците за които нямало никаква мисъл " може би би трябвало да се телепортират, съобщи Димитров. Той отхвърля да има бетонирани зелени острови. Според него извънредно нездравословно е за обществото иницирането на законодателни промени от чисто корпоративни или браншови ползи, които явно ще опълчват обособените участници в строителния развой.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР