Инж. МSc. Александър Чобанов ръководи екип от ИТ специалисти, които

...
Инж. МSc. Александър Чобанов ръководи екип от ИТ специалисти, които
Коментари Харесай

Александър Чобанов: Машините ще елиминират купения вот

Инж. МSc. Александър Чобанов управлява екип от ИТ експерти, които дружно сътвориха българската машина за гласоподаване и имат подготвеност да произведат 12 500 броя машини за идващите избори. Машините са създадени в 3 модела: Портативен модел за мобилни секции с 15 инча екран, Универсален с 17 инча екран, както и Машина за хора с понижено зрение с 18,5 инча екран.

Инж. Чобанов основава първата фабрика за произвеждане на компютри в Чили, която създава компютри марка „ Packard Bell ". Инициатор е на асоциация „ Информатици, математици и кибернетици без граници ".

Той е внук на капитан Никола Чобанов, участник в Съединението през 1885 година

Защо е толкоз значимо въвеждането на машини за гласоподаване?

Основният претекст на нашия екип е да създадем изборите в България в действителност почтени - т.е. да се постави завършек на недействителните бюлетини и да няма мотиви да се приказва за платен избор. На последните избори се оказа, че недействителните бюлетини са стотици хиляди. Изследвания на наблюдаващи на изборите демонстрират, че недействителният избор се получава не сега на гласоподаване на съответния гласоподавател, а при броенето. В този миг естествена бюлетина внезапно получава втора отметка, което я прави недействителна.

Точно тези недействителни бюлетини объркват вота. При машинния избор това няма по какъв начин да се случи. Апаратурата, която ние разработихме, отстрани тази опция, защото бюлетините се отпечатват от самата машина сега, в който гласоподавателят гласоподава.Така се отстрани опцията да се купува избор. Според технологията на пазаруване, известна досега, гласоподавателят снима с телефона си бюлетината в тъмната стаичка и фотографията е самобитната „ квитанция ”, против която получава обещаните пари. При машините снимане на бюлетината е невероятно, защото не са нужни тъмните стаи. Ако дисплеят на машината, където са изписани претендентите, партиите, е извърнат към стената, никой не може да види вота на гласуващия. Той обаче е анфас към комисията и няма по какъв начин да снима какво е маркирал. След гласуването дисплеят се затваря и тайната на вота е обезпечена.

Да напомним, че потреблението на каквито и да е телефони, таблети, снимащи устройства в секцията са неразрешени в изборния ден съгласно Изборния кодекс. Контролът обаче постоянно липсва. С машината пресичаме опцията някой да се изкуши и да снима бюлетината, с която е дал своя вот.

Тези два позитивни резултата от машинното гласоподаване ни мотивираха да разработим българска машина за гласоподаване. Доусъвършенствахме процеса. Протоколът, който машината разпечатва в края на изборния ден, е подготвен за секунди с натискането на един бутон. Резултатът в края на този протокол демонстрира броя дали своят вот, т.е. брой бюлетини. Той може да бъде съпоставен и сверен с броя бюлетини, пуснати в урната от началото до края на изборния ден. За утешение на тези, които смятат, че в машината може да бъдат заложени резултатите авансово, ще уточня, че заран машината се нулира от ръководителя в наличието на всички членове на съответната комисия в секцията, и се изважда протокол с нулево наличие, който е неизменима част от изборните бумаги, които секционната комисия ще съобщи в края на деня на районната изборна комисия. С други думи първичният (нулевият) протокол е в комплект с финалния протокол и наличието в тях е копирано в спомагателна флаш памет за сигурност. Той би трябвало да съответствува с резултатите в урната.

Доколко елементарно и бързо се гласоподава с машините?

На българските машини за гласоподаване, които ние направихме, се гласоподава за към 15 секунди. Тествахме я с възрастни хора, пенсионери от Пловдив и от София. Половината не си носеха очилата, другата половина се опасяваха да пипнат екрана. След малко обяснение от няколко минути, всички се оправиха без проблем.

Те разясниха, че гласуването е по-лесно, в сравнение с да изтеглиш пари от банкомат. Такава беше и концепцията ни - гласуването да става доста елементарно и бързо. Екранът се мести нагоре-надолу със стрелка, не се скролва, за улеснение на всички, цифрите и буквите, с които са изписани партиите и претендентите, са задоволително огромни, както и дисплеят на един от трите демонстрационни прототипа, които сме създали, са задоволително огромни, с цел да ги виждат хората с понижено зрение.

Гарантирани ли са машините против хакерски пробиви и фалшификации?

Този въпрос беше измежду главните, с които започнахме работата по машината. Проучихме опита на други страни - Германия, Холандия, Исландия, които се отхвърлиха от машините. Логично е да се запитаме: Защо техническа нация като немската се отхвърля от машините? Отговорът е елементарен. При машините за гласоподаване, употребявани в Германия, автоматизацията е цялостна - те употребяват интернет. В Германия се разчита на интернет и за директното изпращане на изборните протоколи в централните изборни комисии. Това се оказа подводна мина, която в действителност избухна. Хакерите, които са доста характерна прослойка, обичат сходни отворени системи и натрупат рейтинг, като ги блокират. Ние елиминирахме опцията компютърни спецове да обхванат в нашата инсталация, тъй като българската машина за гласоподаване няма връзка с интернет. Умишлено елиминирахме интернет връзката, с цел да бъдат машините като регистриращо устройство за това кой по какъв начин е дал своя вот и за излизането на протокола. Така могат да се извадят безчет копия с данните на протокола и да се раздадат на присъстващите в секционната комисия наблюдаващи като гаранция, че това е вотът в тази секция и подобен ще бъде предаден на РИК. Тази процедура с разпространението на протоколи вечерта в края на изборния ден видях в Чили.

Друг значим миг е, че данните от машината - т.е. подадените гласове, се записват и на флашка. Така вместо чували с бюлетини ръководителят на секционната комисия ще занесе резултатите от двата протокола (нулевия от началото на деня и финалния в края на гласуването) на флашка, а бюлетините, които са като касови бонове - в една дребна кутия. Да уточним още веднъж, че броят на бюлетините би трябвало да дава отговор на броя гласове, изписани на финалния протокол.

Така се реализира двойно гарантиране на вота. Когато ръководителят на секционната комисия предава протокола, флашката и бюлетините в РИК, ще може да наблюдава данните, изпратени към ЦИК, да са същите, които той е донесъл. Защото отварянето на флаш паметта и изпращането на един файл към ЦИК ще коства няколко минути. Ето по какъв начин е отстранено зловредното вмешателство извън - с двойна и тройна отбрана против човешка операция на вота. А неналичието на интернет е гаранция против външната, хакерска операция. Демонстрирахме го в няколко тв студия. Питаха ме, ами в случай че спре токът. Да, и по тази причина е помислено. Токът стопира, само че нашите машини не престават да работят на акумулатори, които са програмирани да работят без подаване на електричество в продължение на десетки часове.

Неслучайно пазарно изследване, предоставено от ЦИК, квалифицира нашите машини като най-подходящи за България. Нови са, с 10 години гаранция, с ниска цена за промяна на софтуера. Основната машина коства към 2500 евро, само че успяхме да свалим финалната цена до 1900 евро. Това е под цената на старите машини, които вероятно ще бъдат докарвани от Холандия.

Защо политиците толкоз се боят от машинния избор?

Обърнахме се към тези, които допускаме, че упорстват за промени в Изборния кодекс, да бъде понижен броят на машините. Дано Народното събрание вземе вярно решение. Убедени сме, че имиджът на България единствено ще завоюва от машинното гласоподаване.

Доста значими фигури са част от инициативния комитет, който упорства машинното гласоподаване да бъде въведено навсякъде още на изборите през май. Шансът на машинното гласоподаване на евроизборите обаче е " нека, но едва ли ". За да стане, би трябвало депутатите да схванат, че времето за оповестяване на конкурс изтича. А не да се вършат измислени публични поръчки като тази през 2017 година, когато имаше неуместни ограничавания - да вземем за пример, че не може да кандидатства някой, който не е провеждал машинно гласоподаване. Как да се извърши такова условия, като у нас досега няма произвеждане на машини!?

Ако не за тези избори, то за идващите би трябвало посредством въвеждането на машини да се приключи историята със съмнителния избор. Това ще помогне на България освен да подсигурява почтени избори, а да нямат претекст чужденците да не влагат у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР