Инж. Митко Димитров е роден през 1953 г. в Димитровград.

...
Инж. Митко Димитров е роден през 1953 г. в Димитровград.
Коментари Харесай

Митко Пайнера обяви скандални истини пред "ШОУ" за най-известните си певици, но направи и шокиращи разкрития за смъртта на Стефан Шарлопов

Инж. Митко Димитров е роден през 1953 година в Димитровград. Завършва „ Технология на машиностроенето” във ВМЕИ-Варна и е работил 11 години като машинен конструктор и като основен монтьор. Техническата тапия, организационният му опит, както и увлечението му по музиката му дават храброст и през 1990 година той записва компания „ Пайнер”. През 2001-ва Императора на фолка сътвори и музикална телевизия „ Планета”. Често бива представян в общественото пространство като праволинеен и прецизен човек, който държи продуцираните в музикалната му компания звезди прекомерно изкъсо. Той дава доста рядко изявленията, тъй като счита, че това приляга повече на звездите от неговата компания. Но за „ ШОУ” постоянно прави изключение!

- 28 години в бизнеса не са малко, инж. Димитров! И са добър старт за нашия диалог!
- Така е, факт. Скоро чествахме тази годишнина. Помня още по социалистическо време работехме по така наречен 56-то разпореждане (според документите Указ 56-ти, който законодателно насърчава частния бизнес в страната, е публикуван на 9-ти януари 1989-та, а правилникът за неговото използване е признат на 15 февруари. Той е детайл от радикалните промени, стартирани от Тодор Живков, б.а.). Година и половина имаше избрани условия, с които трябваше да се съобразяваме. Но към днешна дата стана по този начин, че има хора, с които работим към този момент съвсем 30 години, което е рядко срещано. Още преди време се харесваше сватбарската музика, оркестрите, а ние още тогава имахме лична продукция, правехме записи. И когато някой от музикантите нещо сбърка, започвахме всичко изначало. Интересни обстановки, които няма да не помни.

- Малцина знаят за вас, че в действителност сте рокаджия…
- О, дааа, неоспорим! Аз съм си рокаджия, каквито са и приятелите ми. Още през 90-та година започнахме в рока с извънреден възторг. Направихме много записи на рок части, които обаче, за жалост тогава нямаха този пазарен триумф. Наложиха се сватбарските оркестри, появи се оркестър „ Димитровград”, поп фолк звученето, шлагерната музика, Хисарския поп и по този начин потеглиха нещата. В това време доста се слушаше и Мустафа Чаушев с турските кавъри – беше сензация. Бяха и времена, в които към момента го нямаше Закона за авторско право и всеки можеше да ти открадне правата.



- Това е допустимо и в този момент, нищо че имаме Закон за авторско право?!
- Уви, да. Пак е същото, само че най-малко към този момент имаме някаква законова отбрана.

- Интересно ми е по какъв начин рокаджийската пристрастеност не ви е предиздвикала да поканите в „ Пайнер” да вземем за пример рок певицата Милена?! Тя би била безспорен контрастност измежду фолк изпълнителите!
- Познавам я доста добре. Милена имаше славни части преди време, които цяла България знае. Дори направи дуетна ария с Нелина. Но да ти призная – доста рядко във времето се е случвало да каним реализатори, тъй като в множеството случаи те сами идват с оферти. Срещаме се и се договаряме.

- Не са доста образците за дълготрайна и сполучлива бизнес империя в България, при която въпреки всичко да се акцентират чистите и легални подходи на пазара…
- Веднага ще кажа за какво е по този начин. Винаги сме вложили в неизменност и вероятност, в техника и база, която да работи за нас години напред. Ръководим се от прозорливостта в бизнеса преди да влагаме. И за благополучие сме успявали досега, имали сме шанс да улучваме вярното в точния за него миг.

- В огромния бизнес оцеляват освен огромните, само че и кадърните! Може би тъкмо подобен образец бе и предприемачът Стефан Шарлопов, който си отиде без време неотдавна. Познавахте ли го?
- Да, бяхме другари. Бях впечатлен от огромното му мислене! Но той поемаше и доста опасности, взимаше заеми и така нататък В това отношение аз съм по-скромен. Както се споделя, постоянно съм се простирал съгласно чергата си. Стефан имаше голям обсег на мисълта и концепциите.

- Мислите ли, че точно стрес е предизвикал съдбовния край при него? Защото досега не се загатва да се е оплаквал от него?
- Така си мисля. До огромна степен гибелта му може би е разследване на многото стресови обстановки, които той самият си причиняваше. Пишат се всевъзможни версии, включващи и използването на алкохол. Но човек нормално прибягва до алкохола, когато е подложен в действителност на голям стрес и не може да оправи вътрешния си баланс. Затова, както се споделя,

„ Ако няма къде да отидеш, най-добре ела на себе си!”

Но в подобен миг това е доста мъчно. Няма по-лошо от това, което човек самичък може да си аргументи. Били сме постоянно откровени, по тази причина и имахме другарство, и почитание между тях.
- Стрес има и във вашия бизнес, даже и да е по-малък по мащаб…
- Абсолютно, не оборвам. Във всеки един бизнес е по този начин, изключително в България. Тук законите са едни, приложенията от тях други, нравите – нещо напълно друго. Нищо не е такова, каквото наподобява в началото. Затова и непознатите вложители се разбягаха, а който е идвал – не желае да повтори за жалост!

- Да поговорим малко за лицата на вашата компания. Например за Андреа, която насочи към вас серия от нападки и обвинявания.
- За мен това е болно въображение. Нейните обвинявания и упреци са толкоз неоснователни, а и нямат никаква логичност. Да не приказваме, че въобще не съм се и интересувал от нейното развиване откакто напусна компанията. Винаги съм следвал правилото да

виждам в личното си канче, а не кой какво прави и приказва

отстрани. Защото до момента в който гледаме кой какво прави, най-после не виждаме ние какво да вършим! Просто не искам да влизам в тази тематика и да й давам отговор. Няма смисъл. Замълчах в името на хубавите и сполучливи години, които сме имали дружно. Дори и единствено поради това си заслужава всичко да се елементарни.

- Андреа не е единствената изпълнителка, с която се разделяте през годините до момента. В този лист попадат още Рени, Деси Слава…
- Всички наши реализатори, с които сме се разделяли по някаква причина, не схващат нещо доста обикновено – че плюейки по компанията, в действителност дискредитират себе си. Поднасят упреци там, където доскоро са яли. Така наскърбяват най-много себе си! И би било разумно за оня, който ще прочете тези упреци и обиди, да си зададе въпроса: „ Ами за какво сте стояли толкоз време, откакто е толкоз неприятно?” С всички реализатори сме имали положителни години, казусът е, че никой не търси виновността в себе си. И ми е забавно за какво,

когато хулят компанията, не видят и личните си недостатъци,

довели до сходен процес?! Но има и още нещо, което доста им пречи – манията за великолепие! Звездоманията, която заслепява истината и действителността. Деси Слава е един образец, тъй като с нея се разделихме тъкмо в годините, когато тя беше на върха. След това се опитва под дърво и камък по света – и в Испания, и в Америка, направи даже телевизия, само че макар изключителния си гений, не можа да направи независимо развиване. Талантът се показва най-добре, когато е продуциран във компанията и по-късно закономерно се разпростира и капацитета на изпълнителя. Доказахме това, откакто Деси Слава се върна назад в „ Пайнер”. Да е жива и здрава, тя е една от най-успешните ни изпълнителки. Колкото до Рени – до момента в който бяхме дружно, имахме огромните триумфи, само че тя не пожела да види своите недостатъци, все търсеше повода във компанията.

- Ами Камелия?! Видяхме я в многороли – на тв водещ, на жури в музикални формати, с които се оправя сносно?!
- Истината е, че аз дори заобикалям да виждам телевизия. Но Камелия дано се изявява. Няма я в телевизия Планета”, по тази причина би трябвало да има друга, в която да го прави. Тя обаче има едно преимущество пред доста други реализатори – умее да си прави постоянно доста добре участията и е атрактивна. Много други не го вършат, разчитат единствено на рекламата.

- Какво се случва с Ивана и Глория, които несъмнено са емблематични имена в „ Пайнер”?
- И двете са се потвърдили неведнъж във времето и през днешния ден не престават да са на извънредно равнище. Ивана е била 6-7 години на върха в музикалната промишленост с шлагерите си. Песните й и до през днешния ден не престават да се пеят в България, да зареждат с въодушевление. Изключително значимо е какъв метод влагаш в бизнеса. Винаги сме имали разногласия с изпълнителите за вида песни, тъй като те имат нюх, схващат детайлите, само че аз пък умея вярно да дефинирам прочувствената същина на съответното парче.

- Казахте за Ивана. А за Глория?
- Глория също има мощни шлагери, емблематични в креативния си актив, които генерират сила и новост за нея и до ден-днешен. Да не приказваме, че и сега е в прелестна форма. Изглежда като 20-годишна! И се гордеем с нея и с тази визия.

- Мисля, че се конкурира сполучливо с щерка си Симона!
- (смее се) положително съпоставяне, да. Двете са като сестри.

- А имате ли предпочитание да продуцирате в бъдеще Симона Загорова, в случай че и тя е съгласна? Тя демонстрира безапелационно какво може в музикално отношение!
- Симона се ориентира и развива в поп музиката, а ние сме повече в посока всеобща музика. Не, че нямаме и подобен вид части, само че сякаш тази вълна се промени. Вече не робуваме на стилове. Има песни с страст, които сграбчват от първо чуване и такива, които не забелязваш.

- Има ли сега спорове сред избрани ваши певици, тъй като понякога се тиражират подобен вид информации? Последно се твърдеше по този начин за Преслава и Галена.
- Чак спорове не мисля. По-скоро това се раздухва прекомерно в медиите, а нещата напълно не са такива в реалност.

Някои публицисти пресоляват малко манджата,

както се споделя (усмихва се). Ако схвана за действителен спор, върша следното – групирам ги и им изяснявам, че би трябвало да гледат в мащаб, не в незначителни елементи. Важна е музиката, триумфите, а не кой копирал обувките или роклята на другия.

- Прибягвали ли сте до санкции в такива моменти – дисциплинарни по темперамент?
- Избягваме такива способи, по-скоро разчитаме на здравия разсъдък и съзнание. Въпреки че за жалост от време на време, когато се генерира огромно напрежение, разсъдъкът изчезва и се приказва прочувствено, даже безразсъдно.

- От какво е подбуден този спад, който се получи в участията и плановете на Райна?
- Спадове нормално са разследване от избора на не най-подходящата ария. Но те са моментни и се компенсират със идващ по-подходящ избор. Райна отделя доста огромно внимание на фолклорния си репертоар и може би това подхрани сходни клюки. Но Райна реализира забележителен триумф - песента и с МФГ „ Годлево” „ Тежко мина младостта” има над 5 милиона гледания, което е неповторим резултат за фолклорна ария. В началото на годината тя издаде и четвъртия си фолклорен албум.

- А не се ли подрива чувството за доверие у вас, когато разберете, че избрани ваши реализатори работят и на по този начин наречения „ черен пазар”?
- Не е прелестно, не е и правилно. Затова имаме и санкции. Оттам нататък той или тя би трябвало да си направи сметката. Алтернативите са две – или завършваме контракта, в случай че той не е преференциален по този начин, или изпълнителят влиза в час, и се помирява с това, което е. Рекламата, която компанията прави на всеки един, не дефинира участията и актуалността му. Останалото е въпрос на мислене.

- Често се пускат клюки, че надали не сте в интимни връзки с някоя от певиците. Предполагам, че от дълго време сте привикнали с това. И въпреки всичко по какъв начин реагирате?
- Реагирам с усмивка, тъй като това са цялостни нелепости. Как ще имаш интимни връзки и след това ще искаш да работиш съответно с този човек?! Ще стане тъкмо противоположното. Тази преценка съм я направил от дълго време. Обикновено, когато един реализатор потегля и стартира да му върви още през цялото време, се написа, че имам по-специални връзки с него, щом е по този начин. Случаят с Джулия е свеж образец за това. Писаха нелепости, просто тъй като кариерата й потегля и всичко е наред.

- Съпругата ви по какъв начин се отнася към всичко това, не ревнува ли?
- Съпругата ми е извънредно рационален човек, за което доста й благодаря. В противоположен случай просто не бих могъл да развъртвам фамилно този бизнес. Тя също е във компанията, мой съучастник е. Даже съм й казвал – ти работи с изпълнителите, аз съм машинен инженер, ще си виждам техниката. Но тя изрично отхвърли с думите: „ Не, единствено ти можеш да се оправяш”.

- В началото на диалога ни споменахме Стефан Шарлопов и систематичния стрес, който си е причинявал поради бизнеса. Имаше информации дори, че предходната година той се е замислял за наследството си, макар че бе едвам на 55 година?! При вас имало ли е до момента сходен стрес?
- Явно той е имал някакво вътрешно възприятие, което го е подтикнало. Аз до такива стресови обстановки не съм стигал. Винаги съм мислел авансово. Както споделих, разстилам се съгласно чергата си и се старая да виждам по-философски на всичко. Иначе просто вредиш на себе си.

- Канили са ви преди време в политиката, само че не виждам да вършиме ход в тази посока към момента?!
- Ооо, доста и то горещо са ме канили. Но постоянно съм отхвърлял предложенията. 2006-7-ма, когато се сътвори ГЕРБ, бях измежду учредителите на ГЕРБ в Димитровград, много въодушевени от концепциите.

- Знам, че обичате да спортувате. Същото прави и премиера Бойко Борисов. Бихте ли се срещнали с него на корта или на терена да вземем за пример, в случай че имате такава опция?
- (усмихва се) преди години може би да, само че от дълго време съм завършил с дейния спорт. Но в този момент всеки ден по един час упражнявам у дома и се усещам доста добре. Навремето упражнявах самбо, което ме дисциплинира доста. Спортът каляла и гледаш по различен метод на живота. И президентът на Русия Владимир Путин спортува постоянно – карате. И го адмирирам за това.

Интервю на Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР