Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник.

...
Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник.
Коментари Харесай

Колкото по-бързо си отиде кабинетът, толкова по-добре за България

Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 година в Перник. Завършил е ВСУ "Любен Каравелов " в София, просветителна степен магистър в компетентност строителство на здания и уреди. Избран е за депутат в 44-то Народно събрание в 14 МИР - Перник, от листата на "БСП за България ". Член е на комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Семеен е. Има щерка и наследник.

"Управлението на ГЕРБ в Перник е единствено пиар акции, без визия за бъдещето на общината, твърди депутатът от "БСП за България " "

"Качествено строителство у нас освен това ръководство не е допустимо "


- Г-н Бонев, трима министри се разделиха с постовете си поради злополуката край Своге, в която починаха 17 души. Как ще коментирате подадените оставки и вземат решение ли те проблемите в страната?
- Първо желая да изразя съболезнованията си към околните на починалите в този ужасяващ случай и да пожелая бързо излекуване на потърпевшите.
Политическата отговорност трябваше да бъде понесена и това бе декларирано и от ръководителя на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Със своето безучастие страната стана съизвършител в този случай. Беше въпрос на време министър председателят да се измъкне от обстановката, само че този път не гръмна единствено следващият бушон, а хората, които не си свършиха работата, уповавам се, ще понесат отговорността си. Вече три месеца очаквам отговор от към този момент някогашния министър Николай Нанков за положението на пътищата у нас и очевидно няма да го получа.
За аргументите за случая ни беше обяснявано по какъв начин са отговорни времето, планът, предходни държавни управления, само че това не оправдава дупките по пътищата и автомагистралите и некачественото им строителство. Сега е значимо да се потърси действителна отговорност от компаниите реализатори за гаранционните периоди и от хората, удостоверили писмено сякаш положителното качество на този и други пътища. Защото и към сегашния миг продължава да се заплаща за ремонт и рехабилитация от бюджета за обекти, които са напълно гаранционни. Аз обаче съм песимистичен, че скоро ще се откри отговор на този въпрос, тъй като за властта е по-важно да пази околните си компании, в сравнение с да работи в интерес на обществото.
- Вие сте депутат от Перник. Какви са главните проблеми, които перничани слагат пред вас на приемните, които организирате всяка седмица?
- Да, с сътрудника Станислав Владимиров се срещаме с жителите на Пернишка област всяка седмица. Всеки идва при нас освен с общите проблеми на обитаемото място, само че и с персоналните си такива, които търсим способи да решим. Не постоянно съумяваме, за жалост, само че влагаме всички старания да създадем живота на перничани по-лек и добър. Жителите на региона се обръщат към нас най-много с въпроси за неприятната инфраструктура в обитаемоте места, неналичието на улично осветяване, проблемите с бездомните кучета... Налага се постоянно да влизаме в спор с локалната власт, тъй като в противоположен случай проблемите на хората няма по какъв начин да бъдат решени.
Гражданите идват със случаи, нерешени повече от 10 години единствено поради нежеланието на локалната власт да си свърши работата. Налага се да изпращаме претенции и питания до кметовете на общините и обитаемоте места, с цел да бъдат решени даже най-дребни проблеми, като запълване на улична дупка или слагане на пътен знак, само че го вършим постоянно, щом има потребност. В с. Черна гора, да вземем за пример, нямаше нито един пътен знак. След като хората се обърнаха към нас, общината побърза да инсталира. В престараването си даже бяха поставили непотребни знаци.
- Вие сте строителен инженер. Какво е положението на инфраструктурата в региона?
- Състоянието на инфраструктурата, освен в област Перник, само че и в цялата страна, е извънредно неприятно. Голяма част от междуселските пътища са асфалтирани преди 30-40 години за финален път и от този момент не са ремонтирани. Експлоатационните периоди на повече от 90% от пътищата в региона са изтекли, ремонтирани са по-малко от 10% от тях. Пример за това е и интернационалният път I-6 България - Сърбия, преминаващ през територията на област Перник. Пътят е ремонтиран отчасти и тази година още веднъж беше закърпван. Преминавайки от отсрещната страна, в Сърбия, положението на пътя е напълно друго - преасфалтиран е изцяло, пътните знаци и маркировката са сложени качествено. Сърбия не е страна членка на Европейски Съюз, само че нещата там се случват доста по-добре. У нас, освен това ръководство, качествено пътно строителство не е допустимо заради няколко аргументи.
Първата е корупцията на високо равнище и обвързаността на ръководещите с компаниите, които строят пътищата в България. Втората, и може би по-важна, е влагането на некачествени материали в автомагистралите и по-малките пътища, с цел да могат да бъдат отклонени огромна част от средствата, отпуснати за съответната права. Именно неправилното и порочно разпределение и асимилиране на отпуснатите средства ни доведоха до ситуацията, в което сме сега. Некачествено строителство и незабавно по-късно некачествено поправяне на новите пътища. Парите са усвоени, а пътищата и оборудванията към тях са некачествени или въобще липсват.
- След години блуждаене по институциите помогнахте на перничанин да получи правдивост. Разкажете какво се случи?
- Случаят на Евгени Дергачев в действителност беше безизходен и след съвсем 15 години блуждаене по институциите успяхме да го разгадаем. Проблемът беше, че в негов парцел в гр. Котел непозволено бе издигната солидна постройка, употребена за склад и баня с тоалетна. Евгени търсеше правата си и по този начин пристигна на приемен ден. След като се заехме с разплитането на случая, се оказа, че зад притежателя на постройките стоят политици от ръководещата партия на локално и национално равнище. Четири месеца по-късно, обаче, след няколко писма до ДНСК, бе разпоредено постройките от парцела да бъдат отстранени за сметка на нарушителите. Тук още веднъж бе нужно народни представители да се задействат и да оказват помощ за разрешаването на случая, тъй като страната не работи в интерес на жителите, а на един дребен елитарен кръг. Такава е политиката на държавните управления на Борисов.
- Ангажирахте се със спасяването на Белодробната болница в Перник. По покана на депутатите-социалисти на посещаване в града беше зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Какъв е резултатът от гостуването й?
- Още в предизборната акция се ангажирахме с решаването на проблемите на Белодробната болница в Перник, както и да спомагаме за възстановяване на материалната база на здравното заведение. Болницата е нужна освен на Перник, само че и на целия район. Разположението на Белодробната болница е неповторимо, в нея се лекуват голям брой заболявания, в това число и туберкулоза, и по тази причина тя би трябвало да бъде непокътната. Наред с влошеното финансово положение, в което се намира болничното заведение, тя се нуждае и от редица поправки на постройката и отоплителния казан. Зам.-министър Начева ни увери, че Белодробната болница в град Перник ще продължи да действа. Това бе доказано и след запитване на сътрудника Станислав Владимиров към министър Ананиев. В отговора си министърът на опазването на здравето изясни, че макар че отговорностите на СБАЛББ в Перник към този момент са над 270 000 лева, болничното заведение няма да бъде закривана, защото разположението и функционалностите й са значими за пациентите.
- Един от проблемите в миньорския град е този с бездомните кучета. Как виждате вие неговото решение?
- Решаването на казуса с бездомните кучета би трябвало да стартира от предварителната защита. Кучетата би трябвало да бъдат кастрирани и маркирани вярно от експерти, а не както до момента. Жители на крайните квартали на Перник ни алармират, че постоянно в покрайнините на града бусове оставят цели глутници кучета без марки или с към този момент сложени марки, а по-късно се оказва, че същите не са кастрирани и обезпаразитени. Това е проблем, тъй като доста от животните са нападателни, в града към този момент има няколко случая на ухапани хора.
Друг аспект от решаването на казуса с бездомните кучета е и център за настаняване на животните, където те да бъдат кастрирани и обезпаразитени качествено, и вероятно да им бъде открит собственик, който да се грижи за тях. Такъв център в Перник има и в този момент, само че той не работи дейно и изискванията в него не са на равнище.
- Как ще коментирате ръководството на ГЕРБ в Перник през последните 3 години?
- В последните три години общината не се ръководи добре. Проблемите на жителите на всички обитаеми места и квартали не престават да порастват, а решението им непрекъснато се отсрочва, макар, че ГЕРБ има болшинство и в Общинския съвет. Попадали сме на случаи, в които притежатели на парцел не могат да доближат до него, тъй като строителна компания е изсипала строителни боклуци пред входа и макар техните тъжби, общината не прави нищо. Наложи се още веднъж да се намесим, с цел да може казусът на бъде решен.
Виждаме единствено пиар акции на ръководещите и градеж на 1-2 грандиозни плана, които непрекъснато се набиват в съзнанието на хората. Перничани не престават да карат колите си по разрушени улици, до момента в който светофарите в града непрекъснато не работят, а проблемите на града се задълбочават.
Постоянните кавги също не подминават общинската администрация. Пример за това е желанието на пернишки общински консултант от ГЕРБ да прави частна детска градина в постройката на работеща общинска забавачка. В града се работи на парче, без визия за развиване и това е явно за всички. Хората са недоволни, само че не намират решение на проблемите си в общината и това демонстрира, какъв брой затворено и еднолично се работи.
- Разкажете за даренията, които вършиме на футболни тимове, учебни заведения и читалища.
- Още в предизборната акция с сътрудника Станислав Владимиров обещахме, че всеки месец ще подкрепяме спортни клубове и спортисти в цялата област, тъй като спортът е извънредно значим за възпитанието на децата и младежите. Всеки месец даряваме на разнообразни тимове парични средства, екипи, топки и други нужни на спортистите материали, с цел да могат да упражняват умерено.
- Скандалите и взаимните нападки в ръководещата коалиция не престават. Ще има ли, съгласно вас, предварителни избори?
- Колкото по-бързо имаме подадена оставка на държавното управление и предварителни избори, толкоз по-добре за България и всички българи. Всички виждаме какво се случва в страната. Политическата неустойчивост съпътства всеки кабинет, който сформира Борисов, непрекъснатите кавги и корупционни схеми също. Нужна ни е радикално нова политика, нужна е опция и България я има. Това са Българска социалистическа партия и планът "Визия за България ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР