Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник.

Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник. ...

Колкото по-бързо си отиде кабинетът, толкова по-добре за България.Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник. Завършил е ВСУ "Любен Каравелов" в София, образователна степен магистър в специалност строителство на сгради и съоръжения. Избран е за народен представител в 44-то НС в 14 МИР - Перник, от листата на "БСП за България". Член е на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
Семеен е. Има дъщеря и син.

"Управлението на ГЕРБ в Перник е само пиар акции, без визия за бъдещето на общината, твърди депутатът от "БСП за България""

"Качествено строителство у нас при това управление не е възможно"


- Г-н Бонев, трима министри се разделиха с постовете си заради катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души. Как ще коментирате подадените оставки и решават ли те проблемите в държавата?
- Първо искам да изразя съболезнованията си към близките на загиналите в този ужасен инцидент и да пожелая бързо оздравяване на пострадалите.
Политическата отговорност трябваше да бъде понесена и това бе заявено и от председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. Със своето бездействие държавата стана съучастник в този инцидент. Беше въпрос на време премиерът да се измъкне от ситуацията, но този път не гръмна само поредният бушон, а хората, които не си свършиха работата, надявам се, ще понесат отговорността си. Вече три месеца чакам отговор от вече бившия министър Николай Нанков за състоянието на пътищата у нас и явно няма да го получа.
За причините за инцидента ни беше обяснявано как са виновни времето, проектът, предишни правителства, но това не оправдава дупките по пътищата и магистралите и некачественото им строителство. Сега е важно да се потърси реална отговорност от фирмите изпълнители за гаранционните срокове и от хората, удостоверили документално уж доброто качество на този и други пътища. Защото и към настоящия момент продължава да се плаща за ремонт и рехабилитация от бюджета за обекти, които са изцяло гаранционни. Аз обаче съм скептичен, че скоро ще се намери отговор на този въпрос, защото за властта е по-важно да пази близките си фирми, отколкото да работи в полза на обществото.
- Вие сте народен представител от Перник. Какви са основните проблеми, които перничани поставят пред вас на приемните, които провеждате всяка седмица?
- Да, с колегата Станислав Владимиров се срещаме с жителите на Пернишка област всяка седмица. Всеки идва при нас не само с общите проблеми на населеното място, но и с личните си такива, които търсим начини да решим. Не винаги успяваме, за съжаление, но влагаме всички усилия да направим живота на перничани по-лек и добър. Жителите на областта се обръщат към нас най-вече с въпроси за лошата инфраструктура в населените места, липсата на улично осветление, проблемите с бездомните кучета... Налага се често да влизаме в спор с местната власт, защото в противен случай проблемите на хората няма как да бъдат решени.
Гражданите идват със случаи, нерешени повече от 10 години само заради нежеланието на местната власт да си свърши работата. Налага се да изпращаме искания и питания до кметовете на общините и населените места, за да бъдат решени дори най-дребни проблеми, като запълване на улична дупка или слагане на пътен знак, но го правим винаги, щом има нужда. В с. Черна гора, например, нямаше нито един пътен знак. След като хората се обърнаха към нас, общината побърза да монтира. В престараването си дори бяха сложили излишни знаци.
- Вие сте строителен инженер. Какво е състоянието на инфраструктурата в областта?
- Състоянието на инфраструктурата, не само в област Перник, но и в цялата страна, е изключително лошо. Голяма част от междуселските пътища са асфалтирани преди 30-40 години за последен път и оттогава не са ремонтирани. Експлоатационните срокове на повече от 90% от пътищата в областта са изтекли, ремонтирани са по-малко от 10% от тях. Пример за това е и международният път I-6 България - Сърбия, преминаващ през територията на област Перник. Пътят е ремонтиран частично и тази година отново беше закърпван. Преминавайки от отсрещната страна, в Сърбия, състоянието на пътя е съвсем различно - преасфалтиран е напълно, пътните знаци и маркировката са поставени качествено. Сърбия не е страна членка на ЕС, но нещата там се случват много по-добре. У нас, при това управление, качествено пътно строителство не е възможно поради няколко причини.
Първата е корупцията на високо ниво и  обвързаността на управляващите с фирмите, които строят пътищата в България. Втората, и може би по-важна, е влагането на некачествени материали в магистралите и по-малките пътища, за да могат да бъдат отклонени голяма част от средствата, отпуснати за съответната отсечка. Именно неправилното и порочно разпределяне и усвояване на отпуснатите средства ни доведоха до положението, в което сме в момента. Некачествено строителство и веднага след това некачествено ремонтиране на новите пътища. Парите са усвоени, а пътищата и съоръженията към тях са некачествени или изобщо липсват.
- След години лутане по институциите помогнахте на перничанин да получи справедливост. Разкажете какво се случи?
- Случаят на Евгени Дергачев наистина беше заплетен и след почти 15 години лутане по институциите успяхме да го разрешим. Проблемът беше, че в негов имот в гр. Котел неправомерно бе построена масивна сграда, използвана за склад и баня с тоалетна. Евгени търсеше правата си и така дойде на приемен ден. След като се заехме с разплитането на случая, се оказа, че зад собственика на сградите стоят политици от управляващата партия на местно и национално ниво. Четири месеца по-късно, обаче, след няколко писма до ДНСК, бе разпоредено сградите от имота да бъдат премахнати за сметка на нарушителите. Тук отново бе нужно народни представители да се задействат и да помогнат за разрешаването на случая, защото държавата не работи в полза на гражданите, а на един малък елитарен кръг. Такава е политиката на правителствата на Борисов.
- Ангажирахте се със спасяването на Белодробната болница в Перник. По покана на депутатите-социалисти на посещение в града беше зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Какъв е резултатът от гостуването й?
- Още в предизборната кампания се ангажирахме с решаването на проблемите на Белодробната болница в Перник, както и да съдействаме за подобряване на материалната база на здравното заведение. Болницата е необходима не само на Перник, но и на целия регион. Разположението на Белодробната болница е уникално, в нея се лекуват множество болести, включително и туберкулоза, и затова тя трябва да бъде запазена. Наред с влошеното финансово състояние, в което се намира болницата, тя се нуждае и от редица ремонти на сградата и отоплителния котел. Зам.-министър Начева ни увери, че Белодробната болница в град Перник ще продължи да функционира. Това бе потвърдено и след питане на колегата Станислав Владимиров към министър Ананиев. В отговора си министърът на здравеопазването обясни, че въпреки че задълженията на СБАЛББ в Перник вече са над 270 000 лв., болницата няма да бъде закривана, тъй като разположението и функциите й са важни за пациентите.
- Един от проблемите в миньорския град е този с бездомните кучета. Как виждате вие неговото решение? 
- Решаването на проблема с бездомните кучета трябва да започне от превенцията. Кучетата трябва да бъдат кастрирани и маркирани правилно от специалисти, а не както досега. Жители на крайните квартали на Перник ни сигнализират, че често в покрайнините на града бусове оставят цели глутници кучета без марки или с вече поставени марки, а след това се оказва, че същите не са кастрирани и обезпаразитени. Това е проблем, защото много от животните са агресивни, в града вече има няколко случая на ухапани хора.
Друг аспект от решаването на проблема с бездомните кучета е и център за настаняване на животните, където те да бъдат кастрирани и обезпаразитени качествено, и евентуално да им бъде намерен стопанин, който да се грижи за тях. Такъв център в Перник има и сега, но той не работи ефективно и условията в него не са на ниво.
- Как ще коментирате управлението на ГЕРБ в Перник през последните 3 години?
- В последните три години общината не се управлява добре. Проблемите на жителите на всички населени места и квартали продължават да растат, а решението им постоянно се отлага, въпреки, че ГЕРБ има мнозинство и в Общинския съвет. Попадали сме на случаи, в които собственици на имот не могат да достигнат до него, защото строителна фирма е изсипала строителни отпадъци пред входа и въпреки техните жалби, общината не прави нищо. Наложи се отново да се намесим, за да може проблемът на бъде решен.
Виждаме само пиар акции на управляващите и строеж на 1-2 грандиозни проекта, които постоянно се набиват в съзнанието на хората. Перничани продължават да карат автомобилите си по разбити улици, докато светофарите в града постоянно не работят, а проблемите на града се задълбочават.
Постоянните скандали също не подминават общинската администрация. Пример за това е желанието на пернишки общински съветник от ГЕРБ да прави частна детска градина в сградата на работеща общинска забавачка. В града се работи на парче, без визия за развитие и това е очевидно за всички. Хората са недоволни, но не намират решение на проблемите си в общината и това показва, колко затворено и еднолично се работи. 
- Разкажете за даренията, които правите на футболни отбори, училища и читалища.
- Още в предизборната кампания с колегата Станислав Владимиров обещахме, че всеки месец ще подпомагаме спортни клубове и спортисти в цялата област, защото спортът е изключително важен за възпитанието на децата и младите хора. Всеки месец даряваме на различни отбори парични средства, екипи, топки и други нужни на спортистите материали, за да могат да тренират спокойно.
- Скандалите и взаимните нападки в управляващата коалиция продължават. Ще има ли, според вас, предсрочни избори?
- Колкото по-бързо имаме депозирана оставка на правителството и предсрочни избори, толкова по-добре за България и всички българи. Всички виждаме какво се случва в страната. Политическата нестабилност съпътства всеки кабинет, който състави Борисов, постоянните скандали и корупционни схеми също. Нужна ни е коренно нова политика, нужна е алтернатива и България я има. Това са БСП и проектът "Визия за България".

 

 

Източник: duma.bg