Инж. Коста Стоянов коментира излезлата вчера информация, че кметът на

...
Инж. Коста Стоянов коментира излезлата вчера информация, че кметът на
Коментари Харесай

Инж. Коста Стоянов от Възраждане: Кметът на Варна лъже за Аспарухов мост

Инж. Коста Стоянов разяснява излезлата през вчерашния ден информация, че кметът на Варна е коментирал проблема с Аспарухов мост, чийто ремонт е юридически последно през 1976 година и се нуждае от незабавни ремонтни действия.

" Коментарът на сегашния градоначалник на  Варна е  неуместен, ще го изтъквам: " някой си претопля едни избрани манджи, когато замирише на избори “ и " продължава някакъв лов на балъци “. Кметът твърди, че след изработката на ремонт на някои от оборудванията по време на ръководството на ГЕРБ през 2020 година е имало " явен ангажимент през 2021 година ремонтът да продължи, единствено че след серията от избори никой не се е сетил за тази тематика. Ние от " Възраждане “ разполагаме с писмо от АПИ с произлязъл номер от 17.05.2021 година, в което организацията приканва общината да подпише съглашение за взаимно финансиране на обекта.

В писмото е записано, че " ремонтните действия ще стартират след сключване на спогодителен протокол за взаимно финансиране на обект: Ремонт на път I-9 Варна – Бургас, Аспарухов мост – мост 9 “, като се чака решение на общината по отношение на вдишване на ангажимент по ремонта на лявата подпора на мост 9. В писмото е записано също, че защото Аспарухов мост се намира в урбанизираната територия на град Варна, според Закона за пътищата и Правилника за неговото използване, АПИ и община Варна следва взаимно по взаимна договореност да реализират дейностите по ремонта на оборудването. Кметът или е не запомнил за това писмо, или лъже искрено. “, коментира  инж. Коста Стоянов.

Твърденията на кмета на Варна са, че като наближат избори Аспаруховият мост е първа тематика, с която всички кандидат-депутати си правили акцията с ремонта на моста, а по-късно, като минали изборите през 2021 година, тематиката завършила и до момента, т.е. 2 години и половина, мостът бил здрав! Сега още веднъж идвали избори и някой се опитвал още веднъж да претопли тематиката, а никой не си бил мръднал пръста! Никой нищо не бил направил! Нямали една хартийка!  

" Интересно, съгласно кмета кой би трябвало нещо да направи, в случай че не той? Кой е по-заинтересован да направи нужното и да бъде предприемчив, в случай че не общината! Да не би кметът да се надява някой различен да му свърши работата? Ако е по този начин, за какво изобщо заема тази служба? За нас тематиката за Аспарухов мост не е била единствено предизборна. Напротив. На 23 декември 2022 година по време на 48 Народно заседание народните представители от " Възраждане “ зададохме въпрос на министъра на районното развиване по отношение на нуждата от главен ремонт на Аспаруховия мост – град Варна. По това време избори нямаше! В отговора си министърът декларира, че " ремонтни действия следва да стартират след сключване на спогодителен протокол за взаимно финансиране на обекта във връзка с тротоарните конзоли, пешеходните парапети, контактната мрежа на тролейбусите, осветлението и панорамни площадки на оборудванията сред АПИ и община Варна “, защото Аспаруховият мост е част от републикански път I-9 и попада напълно в урбанизираната територия на град Варна, а според член 30, алинея 4 от Закона за пътищата построяването, ремонтът и поддържането на подземните уреди, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в рамките на урбанизираните територии се провеждат от съответната община.

Министърът ни увери, че се чака обектът да бъде очакван в капиталовата стратегия на АПИ за 2023 година за планиране и следващо строителство. По наше искане министерството да бъде дейната страна, защото очевидно общината няма желание да бъде, министърът ни увери, че ще направи всичко допустимо да се подпишат избрани споразумителни протоколи, с цел да може в това число да създадат и задачи за планиране, в които, естествено, община Варна взе участие, тъй като това е част от урбанизираната територия.

Ако зависи от Министерството на районното ръководство и благоустройството (МРРБ), които ни твърдят в отговора си, че ще  бъдат дейни, тъй че да може в действителност, най-малко в този интервал, да създадат задание и да възложат планиране, тъй като явно за Аспарухов мост доста се постанова главен ремонт. Поради тази причина в този момент продължаваме тематиката с моста. Сега, когато още веднъж не се намираме в предизборна акция!

Ние сме загрижени за положението на моста и в тази връзка изпращаме писмо – искане до Министерство на регионалното развитие и до община Варна за осъществяване на среща и сключване на съглашение за взаимно финансиране проектирането и ремонта.

" Интересно, съгласно кмета кой би трябвало нещо да направи, в случай че не той? Кой е по-заинтересован да направи нужното и да бъде предприемчив, в случай че не общината! Да не би кметът да се надява някой различен да му свърши работата? Ако е по този начин, за какво изобщо заема тази служба?

За нас тематиката за Аспарухов мост не е била единствено предизборна. Напротив. На 23 декември 2022 година по време на 48 Народно заседание народните представители от " Възраждане “ зададохме въпрос на министъра на районното развиване по отношение на нуждата от главен ремонт на Аспаруховия мост – град Варна. По това време избори нямаше!

В отговора си министърът декларира, че " ремонтни действия следва да стартират след сключване на спогодителен протокол за взаимно финансиране на обекта във връзка с тротоарните конзоли, пешеходните парапети, контактната мрежа на тролейбусите, осветлението и панорамни площадки на оборудванията сред АПИ и община Варна “, защото Аспаруховият мост е част от републикански път I-9 и попада напълно в урбанизираната територия на град Варна, а според член 30, алинея 4 от Закона за пътищата построяването, ремонтът и поддържането на подземните уреди, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в рамките на урбанизираните територии се провеждат от съответната община. Министърът ни увери, че се чака обектът да бъде очакван в капиталовата стратегия на АПИ за 2023 година за планиране и следващо строителство. По наше искане министерството да бъде дейната страна, защото очевидно общината няма желание да бъде, министърът ни увери, че ще направи всичко допустимо да се подпишат избрани споразумителни протоколи, с цел да може в това число да създадат и задачи за планиране, в които, естествено, община Варна взе участие, тъй като това е част от урбанизираната територия.

Ако зависи от Министерството на районното ръководство и благоустройството (МРРБ), които ни твърдят в отговора си, че ще  бъдат дейни, тъй че да може в действителност, най-малко в този интервал, да създадат задание и да възложат планиране, тъй като явно за Аспарухов мост доста се постанова главен ремонт. Поради тази причина в този момент продължаваме тематиката с моста. Сега, когато още веднъж не се намираме в предизборна акция! Ние сме загрижени за положението на моста и в тази връзка изпращаме писмо – искане до Министерство на регионалното развитие и до община Варна за осъществяване на среща и сключване на съглашение за взаимно финансиране проектирането и ремонта на Аспарухов мост.

Призоваваме кметът в края на четиригодишния си мандат да прояви отговорност и да подпише съглашението. За по този начин належащия ремонт е необходим подписът на кмета на ГЕРБ, който варненци чакат от години. “, сподели още инж. Коста Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР