Инж. Иля СЕЛИКТАРЗаедно с колегата Петр Менших от най-голямото и

...
Инж. Иля СЕЛИКТАРЗаедно с колегата Петр Менших от най-голямото и
Коментари Харесай

За Лада най-важното е да е привлекателна, но да остане достъпна!

Инж. Иля СЕЛИКТАР

Заедно с сътрудника Петр Менших от най-голямото и авторитетно съветско автомобилно издание "За Рулем " имахме опцията да се срещнем и беседваме с основния дизайнер на "Лада " Стив Матин на автосалона в Москва и дружно да му задаваме въпроси.

Петр Менших /ПМ/– Господин Матин, много дълго снимахте вашето създание гранта на щанда. Намерихте ли нещо, което не сте довършили по нея?
Стив Матин /СМ/ - Не става дума за нещо недоизпипано, в противен случай, доста сме горди с продуктите си. Работихме крепко, с цел да стане тя друга от предходната, да я свържем с новите промени, които вършим напълно в образа на марката. Много е значимо, че марката се развива и ние сме подготвени с нови артикули, предаващи променената еднаквост на марката. Просто обичам да фотографирам колите си, а нямах доста време поради интервютата денем и по тази причина го направих, когато имах повечко свободно време. Ако погледнете “лицето” на гранта, ще видите това, което свързва всички наши нови модели - “Х-лицето”, “Х-страниците” с формата на бумеранг, и гледайки към колата начело и в профил, ще видите една дребна веста. За нас това е доста значимо, тъй като имаме доста клиенти, които постоянно се въодушевяват от новото лице на марката, само че до момента не биха могли да си разрешат актуалния образ поради по-високата цена на веста. Тук за тях идва предлагането с новата гранта, при която приложихме доста дизайнерски промени, с цел да получим и нови пропорции на автомобила. По-рано гранта изглеждаше тясна и висока, в този момент наподобява по-широка, солидна и внушителна. Вместо ключалката на багажника в този момент имат отваряне с бутон, броните са със състезателен дизайн, нови са джантите, на огледалата се появиха мигачи и доста работихме върху интериора – ново табло с нова графика на приборите, по-добри седалки, нов текстил. Налице са няколко разновидността на купето – седан, хечбек, лифтбек, комби и крос.
Иля Селиктар – Малко персонални въпроси. Кога за пръв път решихте да рисувате коли?
СМ – Много добър въпрос. Спомням си, че бях много дребен, само че не напълно тъкмо. Винаги са ме интересували колите, татко ми от дребен ме водеше по надпревари - "Формула " 1, Стоккарс и други. По някое време в учебно заведение се замислих за какво да не стана проектант. Когато изследвах въпроса, разбрах, че би трябвало осем години да изучавам в университет. Това ме стресна малко, по-късно участвах в конкурс с учебен другар за рисунка на автомобил и го завоювах. Тогава взех решение, че ще стана авто дизайнер. И в никакъв случай по-късно не съжалих за това си решение.
ПМ – Главният конструктор на АвтоВАЗ има отлични мнения за вашата взаимна работа. Според вас какъв би трябвало да бъде актуалният основен дизайнер – инатлия или кадърен на взаимни отстъпки?
СМ - Много съм корав и непосредствен. Но не го върша просто по този начин, а поради продукта, за компанията. Мисля, че имам съществено предимство при работата си в АвтоВАЗ – 30 години опит в автомобилния дизайн с най-хубавите марки в света, като "Мерцедес " и "Волво ", и знам какво е допустимо в развойната активност и какво не. Моята работа е да предам опита и експертизата си на екипа си. Мисля, че съм построил доста положителни връзки на всички равнища в компанията. И в случай че държа твърдо на своето, то е поради подобряването на продукта.
ИС – още малко към вашата персона. Какъв беше вашият първи автомобил и какъв автомобил бихте желали да имате?
СМ – За първата кола в живота си от време на време имате положителни мемоари, от време на време неприятни – не беше автомобил, който съм купил, а ми го даде другар на татко ми, преди да отида на изпит за шофьорска брошура. Това беше форд. Говорейки за бъдещето за мен като дизайнер, е доста комплицирано да си избера автомобил - това е доста мъчно при съществуването на многочислени суперколи. Има и доста хубави типичен коли. Започнах да си върша автомобилна сбирка по времето, когато работех за "Мерцедес " и се старая да имам всеки автомобил, по който съм работил. Първият беше първата А-класа, по-късно S-класата, а по-късно нещата превишиха бюджета ми, най-много, че се насъбраха много доста изпълнени планове. Мисля, че автомобилът, който в действителност бих желал да имам, е към момента в главата ми. Работейки за три разнообразни марки, съм доста горделив с това, което съм направил, изключително с това, което направих за "Лада " и през днешния ден карам гордо своята веста крос.
ПМ – Смятате ли, че работата с "Лада " е върхът на кариерата ви? И по какъв начин виждате моделната й гама за околните пет години? И ИС – Мислите, че в миналото "Лада " ще покрие целия набор на автомобилния пазар – от бюджетното до свръхлуксозното равнище?
СМ – Мисля, че към този въпрос би трябвало да се подходи въпреки това. От седем години работя за "Лада " и първоначално портфолиото беше радикално друго от това, което имаме през днешния ден. Запазихме пазарните сегменти на моделите си, само че изкарахме на пазара доста нови модели – веста, веста крос, новата гранта, Х-рей. Именно тези машини през днешния ден ни носят триумф. Трябва да запазим главното ядро на потребителската ни публика и в това време да демонстрираме евентуален растеж на марката. Това не става за един ден и това, което направихме до момента, е единствено първата крачка. И в случай че се върнем към нещо, което споделих по-рано, е значимо да кажем, че е леко да нарисуваш премиален или състезателен автомобил, тъй като нямаш доста ограничавания. Но с цел да създадеш прелъстителен и в това време наличен автомобил, напълно не е елементарно, в противен случай това е доста комплицирана задача. Говорим за коли с цена от към 10 000 евро. Тази финансова преграда не е в действителност даже стартова за другите марки. Сложността на задачата ни е да създадем прелъстителен модел, само че доста по-достъпен от това, което оферират другите марки. Да им предложим прелъстителен дизайн, само че на налична цена.
ИС – Имате ли някакъв лозунг? Марк Адамс, началник дизайнерът на "Opeл " да вземем за пример стартира концепцията за скулптурна артистичност, изпълнена с немска точност...
СМ – Не съм се замислял до момента за това, само че сте прав – може би е време за това. Зная, че не е добре да си мислиш, че си постигнал най-хубавото и по-късно да правиш взаимни отстъпки. Важно е да се върви напред. Важно е да се знае къде може да се направи компромис и къде не. Когато има прекомерно доста взаимни отстъпки, то продуктът също е подобен.
ИС – Какво ви накара да преминете от работа в първокласни марки към бюджетното равнище на "Лада "? Доволен ли сте от избора си?
СМ – Нека ви опиша по какъв начин стана – отидох в "Мерцедес " напряко от университета, последваха няколко усилни години, пристигна триумфът, моделите потеглиха в произвеждане и не мислех, че в миналото ще напусна компанията. Тогава получих позвъняване от Джей Мейс /бивш основен дизайнер на "Форд ", който притежаваше тогава "Волво "/. Той ми предложи да стана дизайн шеф на "Волво ". Тогава бях на 40 и мнозина считат, че животът стартира на тази възраст. Имах сериозна вътрешна полемика дали да отида или да остана. Същото стана в 2011-а с предлагането за "Лада ". Първата ми мисъл беше “защо”, не знаех съвсем нищо за марката, а единствено за модела равнища. Дотогава бях ходил единствено веднъж в Русия за автосалона. На Запад се знае доста малко за Русия. Звъняха ми и от управлението на АвтоВАЗ, и от "Рено " и се оказаха доста безапелационни, организирахме много срещи и видях огромни прерогативи на новото място. За разлика от прекосяването ми във "Волво ", това в "Лада " беше доста друго – напряко потегляне от бял лист хартия. В живота не постоянно имаш сходна опция за цялостна независимост, за разкриване на нова просвета, на нови хора, нови хоризонти. Това беше супер увлекателна опция и през днешния ден виждате резултатите. "Лада " е измежду дребното марки съумели да създадат голяма смяна в доста къси периоди.
ИС – Нека се върнем към дизайна. Сега има наклонност в дизайна и гамите на водещите производители безусловно да уеднаквяват “физиономиите” на моделите в другите пазарни класове. Няма ли да се случи нещо сходно с вашия забавен Х-стил? Как ще разграничите моделите си в гамата?
СМ – Това е доста значимо. Когато пристигнах в "Лада " нямаше образна еднаквост в гамата модели. Всички модели – така наречен класика, гранта не даваха визия за принадлежност към една и съща марка. Ако погледнете към сегашната гама, тя си има корпоративен имидж, тъй като един артикул умерено може да окаже въздействие върху цялата гама. Именно поради това е доста значима корпоративната идентификация. Днес имаме мощна и неповторима ДНК. Външният тип е доста значим, само че нашата ДНК не е единствено във външния тип, тя се вижда на всички места, само че във всеки модел е предадена по друг метод. По-различни размери, пропорции, ъгли, по-плавни или по-релефни. И всичко това е част от тактиката, която би трябвало да укрепи марката. И в случай че някой си купува гранта, само че вижда в нея веста – автомобил от по-горен клас, естествено ще му е прелестно.
ПМ – Какво от традициите на "Лада " възприехте в работата си?
СМ – Задачата ми през днешния ден е да се отдалеча от традициите. Това е предизвикването, което си слагам. Ако се подчинявате на традициите, в никакъв случай няма да се измененията. Трябва да променим качеството на дизайна, сигурността, да погледнем към нови клиенти. Аз самият не съм обичаен човек, тъй че измененията са към този момент тук. Задачата е да създадем привлекателни и ярки артикули, "Лада " да е мощна марка и руснаците да се гордеят с нея.
Москва-София







Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР