Инж. Иля СЕЛИКТАРНовооснованата българска компания Alieno, представи проект за хиперкар

...
Инж. Иля СЕЛИКТАРНовооснованата българска компания Alieno, представи проект за хиперкар
Коментари Харесай

Стартира изключително амбициозният проект за български хиперкар – Arcanum

Инж. Иля СЕЛИКТАР

Новооснованата българска компания Alieno, показа план за хиперкар на бъдещето с име Arcanum (от латински - тайна). Предвижда се в топ модификацията си напълно карбоновото купе да има изцяло електрически силов елемент с оптималната мощ от 5521 к.с. и оптимален въртящ миг от 8880 Нм. Максималната скорост на тази машина ще доближава 488 километра в час.
Бъдещите електрически коли ALIENO ще са лична разработка на ALIENO Ltd, което ще разрешава те да бъде създавани, подобрявани и усъвършенствани в границите на компанията и да се подсигуряват и управляват директно техните високи механически параметри и нововъведения във всеки аспект. За задачата с изключение на разработка и произвеждане на електрическите хиперколи, ALIENO построява и лична индустриална фабрика с кампус, тестова писта и дизаийнерско, изследователско и развоийно (R&D) звено. Фабриката на ALIENO, която е в развой на създаване и разширение, е ситуирана в село Туховища, единствено на 3.5 км разстояние от централата на ALIENO в Слащен, България. За производството на ALIENO хиперколите във фабриката на ALIENO към този момент са доставени първите KUKA 6-осни индустриални роботи.
За застраховане на активността си ALIENO има настоящ отворен капиталов рунд, с който цели привличането на 2 млн. EUR външни вложения в подмяна на 10% дялово присъединяване в компанията при настояща пазарна оценка на марката от 20 млн. EUR. Минималният вероятен размер на инвестицията е 10 хиляди EUR, с които се получават 0.05% дял в компанията. Към юли 2018-а мажоритарен притежател на ALIENO е създателят на CEO и CTO Ахмед Мерчев, прочут до момента с производството на металотърсачи. В плана е включен и известният търговец на битова електротехника и електроника Иван Киров, а водещ дизайнер е Енчо Енчев.
Шасито на показания първи план за хиперкар включва монокок, предна и задна подрами от армиран въглеродно-влакнест материал с усилена с кевлар долна част. В цялата конструкция на монокока са планувани зони за деформации и усилвания. Външните панели на Arcanum са също карбонови. Дължината на хиперкара е 5240 милиметра, ширината 2180, междуосието му възлиза на 3100 милиметра. Масата на двувратното хиперкупе ще е към 1620 кг.
Силовият елемент на изцяло електрическата машина ще може да се състои от 12 или 24 електромотора, разпределени от три до шест на колело. Всеки от електромоторите обаче ще бъде следен самостоятелно по електронен път. Предвиждат се три режима на работа на елемента - Street, Track и Race, с опция за интензивно систематизиране на мощността сред предната и задна ос. Това значи, че се планува цялостно задвижване със система за надзор на вектора на тягата и динамично систематизиране на въртящия миг сред всяко от колелата. Мощността на силовия елемент ще зависи от версията и ще варира на няколко равнища - 2646 к.с. (4440 Нм), 3530 к.с. (5920 Нм), 4411 к.с. (7400 Нм) или 5521 к.с. (8880 Нм).
Захранването на електромоторите ще става от графенови литиево-полимерни кафези и суперкондензатори, които ще събират сила при спиранията и ще придават спомагателна мощ при внезапните ускорявания. Капацитетът на 800-волтовия пакет батерии ще е 60 кВт при спортния вид, 120 при пистовия или 180 кВтч при пътния вид. Максималният пробег с едно зареждане на Alieno Arcanum ще надвишава с малко 1000 км. Предвижда се зарядът на батерията да разреши на колата да завърти от един до три кръга на Северния вид на пистата в Нюрбургринг.
Предвижда се още презареждането на акумулатора да става от зарядна станция с мощ 350 кВт, което ще разреши процесът да отнеме единствено половин час. Ако се употребява плануванаъа за разработка специфична зарядна станция Alieno с мощ до 2700 кВт, презареждането ще става за рекордно късото време от четири минути.
Акумулаторният блок ще се състои от взаимозаменяеми модули, чиито параметри на работа ще се настройват автоматизирано според от броя и положението на клетките. Ако броят им е друг от този при базовите разновидности, хиперколата сама ще подскаже, по какъв начин да се разпределят вярно по купето, с цел да се реализира идеално систематизиране на масата и оптимално невисок център на тежестта на колата.
Arcanum ще има роботизирано окачване с двойни напречни щанги, натискащи щанги и регулируеми стабилизатори за напречна резистентност. Амортисьорите ще са електронноуправляеми, с регулировка на твърдостта и височината. Като алтернатива се планува и интензивно въздушно окачване като това при прототипите за надпреварата “24-е часа на Льо Ман”.
Спирачната система на хиперкара ще има три обособени подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна с потребление на дейната аеродинамика на купето. Като алтернатива се планува и монтирането на спирачен парашут.
В листата на оборудването на Arcanum ще влизат карбонов волан, спортни седалки с основа от въглерод, система за автодиагностика на електронните системи, пет камери вместо странични огледала с различаване на лица и ирис, както и комплекс от дейни системи за подкрепяне на лидера, получаващ данни от 17 камери, лидар, осем радара, GPS-приемник и IMU-сензор.
Компанията към този момент приема поръчки за своята “кола на бъдещето”. Цената на базовия модел е 750 000 евро, а топ разновидността ще коства 1,5 милиона евро. За изработката на всяка обособена поръчкова машина се планува индустриален период от 18 до 30 месеца.





Хибридният УАЗ Профи е много по-пъргав и пестелив
Уляновският автозавод показа ходови първообраз на нов хибриден модел в границите на ревюто “Иннопром-2018”. Автомобилът е създаден от експертите на научно-техническия център на УАЗ и ФГУП НАМИ въз основата на комерсиалния модел УАЗ Профи. На изложбата беше показан хибридният модел в най-функционалното му осъществяване – камионче с двуредна петместна кабина и надстройка във тип на фургон. Товароподемността на тази машина доближава звук и половина.
Производителят декларира, че в състава на хибридния силов елемент влиза бензинов атмосферен мотор с ходов размер 2,3 литра с мощ 131,6 к.с. и 214 Нм оптимален въртящ миг, електромотор с мощ 126,4 к.с. и оптимален въртящ миг от 288 Нм. Предавателната кутия е шестстепенна автоматизирана. Камиончето има тягови батерия с потенциал от 14 кВтч. Мощният силов елемент разрешава на камиончето да се форсира от място до 100 км/ч за 10,7секунди.
Пресслужбата на производителя декларира, че междинният разход на гориво на хибридната машина в смесен режим на придвижване е едвам 7,6 литра бензин на 100 км пробег, до момента в който пробегът с едно зареждане на резервоара и акумулатора е еднакъв на 855 км.
На електротяга автомобилът може да измине до 74 километра, само че при оптималната скорост от 50 км/ч. Когато скоростта нарасне, електрониката на автомобила включва за работа мотора с вътрешно горене, при което се обезпечава обща оптималната мощ от 258 к.с. и е разполагаем оптимален въртящ миг от 500 Нм.
Засега уляновци не споделят нищо за старта на серийното произвеждане и възможната цена на хибридния си УАЗ Профи. В пресрелиза на компанията се споделя единствено, че “серийното произвеждане е планувано да тръгне незабавно след приключването на всички нужни тествания на машината.”





Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР