Инж. Дилян Млъзев е за трети мандат кмет на община

...
Инж. Дилян Млъзев е за трети мандат кмет на община
Коментари Харесай

Кметът на община Елена: Превръщаме изгорялото училище в картинна галерия

Инж. Дилян Млъзев е за трети мандат кмет на община Елена, като първият от тях е в интервала 1999-2003 година По обучение е инженер по електроника и автоматика. Притежава компания за осведомителни и информационни технологии.
Г-н Млъзев, в края на март месец поданици на общината сигнализираха за извънредно разрушен път и постоянно авариращ тръбопровод, тъй като е застрашен туристическият бизнес. Дали има реакция от страната към този момент?
Става въпрос за жителите на село Яковци и близките обитаеми места. Пътят е трети клас републиканска пътна мрежа. За момента няма някакви планове за рехабилитация в границите на актуалната година. Имаме отговор от Областно пътно ръководство, в което са посочени осъществените действия през миналата година. Участъкът си е в неприятно положение главно поради прекосяването на тежките камиони, натоварени с дървен материал. По отношение на постоянно авариращия тръбопровод сега обстановката е не толкоз сериозна като през март и април. Това, което говорихме на една работна среща с регионалния шеф, е, че ВиК нямат опция за съществени вложения в главен ремонт на този тръбопровод и би трябвало да се търси опция посредством Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), само че защото нямаме планова подготвеност, няма и заложени средства в капиталовата стратегия. На този стадий не можем да предприемем някакви съответни дейности. Най-вероятно община Елена ще направи плана, защото водопроводът се намира на наша територия, само че със средства от капиталовата стратегия за следващата година. На общественото разискване на бюджета не беше подложен този въпрос и не е намерил място в тазгодишната капиталова стратегия. Но като се има поради, че сумата няма да е по никакъв начин дребна, най-вероятно ще търсим средства от Министерство на регионалното развитие и за планиране, и за строителство. По предварителни калкулации нужната инвестиция единствено за главен ремонт възлиза на към 2,5 млн. лв.. Като тук не са включени средства за планиране и отчуждаване, защото не всичко е било изчистено преди време, когато се е прокарвал водопроводът.
От бюджета имате ли опция да отделите средства за него?
Капиталовата стратегия - средствата, които получаваме с капиталово предопределение, е в границите на към 1 000 000 лева Крайно незадоволителни са, няма да се оправим сами с този обект.
По какви планове работите сега?
Сключихме контракт с Държавна фирма " Земеделие " по Програмата за развиване на селските региони за ремонт и реорганизация на постройката на СУ " Иван Момчилов ". В момента сме на фаза избор на реализатор за строителство с процедура по Закон за обществените поръчки. Предстои сключване на контракт по Трансгранично съдействие сред България и Румъния за план " Култура във вечността ", който изпълняваме в партньорство с румънската община Меджидия. Може би в края на идващия месец ще подпишем контракта. По него се планува възобновяване на постройката на така наречен изгоряло учебно заведение в Елена - една емблематична постройка за старите еленчани. По-младите не я помнят, тъй като тя е опожарена през 1877 година за първи път, след което бива възобновена. През 1985 година учебното заведение е опожарено за повторно. От него са останали основите и малко каменна зидария. Предвижда се постройката да бъде възобновена и превърната в картинна изложба и информативен център. Разбира се това не е единственото, което ще се прави по този план. Предвижда се и прилежащото пространство да бъде облагородено. Там има спортна площадка сега. Смятаме да превърнем мястото в пространство за събития навън – и спортни, и културни.
Вашата част от плана на каква стойност е?
Бюджетът е разграничен на две елементи. Това, което имаме планувано като финансиране за община Елена, са към 1 000 000 евро, а общата стойност на плана е 1,4 млн. евро. Имаме и 2% личен принос, който би трябвало да осигурим. Днес с Общинския съвет следва да решим този въпрос. Така би трябвало да подсигуряваме, че във времето сред подаването на докладите и приемането на средствата дейностите няма да стопират, а ще бъдат обезпечени със лични средства.
Имахте планове за рехабилитация на 18,6 км пътища и улици, на какъв стадий са те?
Започнахме ремонтите на улиците в града, също и на общинската пътна мрежа. Общо взето цяло лято ще имаме работа. Средствата за улици и пътища са на стойност близо 1,5 млн. лева
Докъде се стигна с разпоредителните дейности по отношение на МБАЛ " Д-р Димитър Моллов "?
Синдикът си води съответните дейности, само че за момента няма осъществени разпоредителни покупко-продажби. Не са оповестени все още настоящи търгове. Актуализират се оценките. Общо взето синдикът си движи покупко-продажбите по Търговския закон.
Общината нали си резервира приюта, каква част от постройката и активите ще си останат общински?
Хосписът се намира в постройката на болничното заведение. Така, че и това е въпрос, който би трябвало да бъде решен сред нас и синдика.
До каква степен е разпрострат туристическият капацитет на общината и има ли още запаси?
Резерви постоянно има. Стараем се да разнообразяваме, да предлагаме нови събития. Туристическият отрасъл надлежно разнообразява предлагането на услуги. Има към този момент много по-модерни бази, които оферират СПА и други забавни и не толкоз обичайни за нашия туристически артикул. Но главното, което имаме, са типичните наши фамилни хотели, комерсиалните къщи, природосъобразен туризъм. И несъмнено, събитията, с които насищаме културния календар за нашите посетители.
Какво забавно следва за лятото?
Майските празници минаха. Сега най-интересното, което следва, е празникът на медената седянка по еленски в края на месец юли – празник на меда и пчеларството. Паралелно с него ще се организира за първи път фолклорно надиграване „ Да се хванем за ръце “. Единият от фолклорните фестивали " Веселие в Елена " към този момент мина второто му издание в края на април. Другият ни обичаен фолклорен празник е „ Балканът пее и споделя “ беше преди няколко дни. Но идното надиграване ще е за първи път.
Славите се със своето екологично произвеждане. Има ли постъпили в общината нови капиталови планове или за разгръщане на настоящото?
Инвестиционни планове има в обичайните сфери на хранително-вкусовата индустрия. За момента са на стадий планове.
Интервю на Анита Чолакова
Снимка: списък
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР