Инж. Атанас Ангелов, управител на Контрол - Инвест ЕООД, е

...
Инж. Атанас Ангелов, управител на Контрол - Инвест ЕООД, е
Коментари Харесай

Инж. Атанас Ангелов: Да обединим усилията на бранша

Инж. Атанас Ангелов, шеф на " Контрол - Инвест " ЕООД, е новият ръководител на БААИК. Той е дълготраен член на Контролния съвет на асоциацията. Управляваната от него компания прави оценка на сходството на плановата документи с главните условия към градежа, строителен контрол и инвеститорски надзор, координира сигурността на градежите, прави проучване за енергийна успеваемост и узаконяване на здания, проучване на техническите характерности на постройките и изготвя механически паспорти, оценки на недвижими парцели, машини и уреди, търговски предприятия и вземания и други. 

Сред по-значимите осъществени обекти са: „ Научно-технологичен парк ”, София, Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика " (т.нар. Ларго) в центъра на столицата, както и „ Национален Музеен Комплекс ”, София (известен като българския Лувър), Летище София - Осветителна система. В Пловдив е работил по Античния стадион и Античния спектакъл, Летище Пловдив, Индустриална зона Раковски, Индустриална зона Марица и други

- Инж. Ангелов, застанахте отпред на БААИК в една нелека за сектора година. Какви цели си поставихте, има ли решение на проблемите, с които се срещат надзорните компании?  

- Проблеми има във всички сектори - главно те са в използването на нормативната база. Това, което ще се опитаме да създадем дружно с сътрудниците от Управителния съвет, е да обединим напъните на сектора - т.е. и трите Камари - на архитекти, инженери и строители - за решение на общите задания. Така ще реализираме тези редакции в законите и правилниците към тях, които в оптималната степен удовлетворяват всички участници в строителния развой. В момента водим диалози с представители на КИИП (Камара на инженерите в капиталовото проектиране), с КСБ (Камара на строителите в България) и със САБ (Съюза на архитектите в България). Архитектите към този момент сложиха въпроса за унищожаване на инженеринга в публичните поръчки, както и критерия " най-ниска цена ”. Това са проблеми, от които страдаме всички и всички браншови организации сме заинтригувани от тяхното решение. Само работейки на професионално равнище, ще реализираме нещо действително. 

- В частност какво се случва в бранша на надзорните компании?  

-Основните спънки в работата ни са във взаимоотношението с общинските и държавни администрации. Колегите срещат компликации, когато няма идентични критерии по одобряването на плана и при въвеждането на градежа в употреба. Т.е. условията на общините не са уеднаквени и това основава стеснение. В закона има регламентирани съществени условия, които би трябвало да се съблюдават.

На 17 януари организирахме среща с новото управление на ДНСК и консултантските компании, на което разисквахме проблемите в сектора. Смятам, че тези срещи са потребни и ще продължат отсега нататък, с което целим да се усъвършенства активността ни. От няколко години организираме обучителни курсове по утвърдени стратегии на Министерство на регионалното развитие, които ще продължим да организираме. От месец януари в офиса на БААИК има непрекъснато настоящ правист, който е разполагаем на членовете на асоциацията и сътрудниците могат да употребяват гратис юридически съвещания. Имаме желание да организираме периодически съвещания с ДНСК по съответни на практика проблеми.

- В момента е в ход санирането на жилищните здания по Националната стратегия. Какви са наблюденията ви за Пловдив?  

-Програмата по санирането в Пловдив стартира по-късно спрямо други райони в страната. Така че се сблъскахме с проблеми, за които другите към този момент знаеха. Например за риска, обвързван с потреблението на топлоизолациите. Особено потребна се оказа проведената по самодейност на Камарата на строителите среща с представители на РДПБЗН - гр. Пловдив, на общината, на БАИС и представители на консултантските компании. Това оказа помощ на локалните компании да се срещнат с опита и с проблемите на останалите райони. А и срещата стана мотив институциите да се срещнат с изпълнителите и да се обсъдят условията им преди пускане на санирането.

Бих споделил, че сходно авансово събиране на участниците не бе извършено в никой различен град, или по-точно нямам информация да е правено. Добре е, когато всички институции работят взаимно, а не всеки да се оправя самичък. 

- Какви са наблюденията ви, къде са слабостите в процеса на работа?  

- Нямам цялостен взор върху процеса, по тази причина не мога да дам справедлива оценка. Най-важното е да има положително взаимоотношение сред проектанта, строителя и консултанта. Когато те работят, спазвайки всички условия, крайният резултат е позитивен.  
Участвахме като проектанти в санирането на жилищен блок в Ямбол. Сградата е приключена, въведена в употреба и взе участие в състезанието " Фасада на годината 2017 " на „ Баумит “, където завоюва първо място в категория " Термично саниране ".

Резултатът се получи, тъй като проектантът заложи високи условия към материалите - Баумит интегрирана топлоизолационна система с каменна вата и извънредно покритие Гранопор Топ, и строителят извърши плана прецизно макар относително високата цена на материалите. В този случай и тримата участници - архитект, строител и съветник работиха в синхрон, а притежателите на жилища получиха първокласен артикул.

- Има ли механизъм, по който да регулирате качеството на градежите?  

-Механизъм има и той е качествено планиране, строителство при прецизно съблюдаване на плана и праволинеен надзор. Отговорни за това са всички участници и всеки от тях би трябвало професионално да извършва отговорностите си.

- Имате много добър опит и със сградите-паметници на културата. Какви са механизмите по които да се грижим по-добре за старините?  

-Това е една доста характерна тематика и в обществото няма единно мнение за обектите с културно-историческо предопределение. Считам, че това е въпрос на държавна политика, и имам желание БААИК да организира образования със съдействието ма Министерството на културата по процедурите, свързани с използване на Закона за културното завещание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР