Инициаторът на църковния разкол в Украйна Филарет Денисенко отново се

...
Инициаторът на църковния разкол в Украйна Филарет Денисенко отново се
Коментари Харесай

Изключиха Филарет от Синода на Православната църква на Украйна

Инициаторът на църковния ерес в Украйна Филарет Денисенко още веднъж се оказа в центъра на вниманието. Този път за информативен мотив послужи изключването на Филарет Денисенко от състава на синода на Православната черква на Украйна (ПЦУ), основана от патриарх Вартоломей. От ПЦУ обясниха това решение с отсъствието на Филарет от шест съвещания и голословния му отвод да взе участие в тях.

Синодът на ПЦУ като че ли не вижда, че Филарет Денисенко обществено е излязъл от състава на ПЦУ и се пробва да възвърне своята Киевска Патриаршия, чиято глава той беше в продължение на последните десетилетия. Създава се усещането, че ПЦУ живее в своя лична действителност и отхвърля да вижда тези остри вътрешни проблеми, с които се сблъсква основаната наскоро от Константинопол църковна конструкция.

Без да гледа на това, че Филарет Денисенко едностранно се отхвърли от дадения от Фенер томос и скъса с ПЦУ, управлението на тази църковна конструкция едвам в този момент го извежда от състава на синода, като освен това го оставя за собствен свещеник. Главата на ПЦУ Епифаний Думенко лимитира правата на своя някогашен покровител, препоръчвайки го на длъжността на глава на ПЦУ, подбуждайки " почетния патриарх " Филарет да се върне от самоизолация.

Както оповестява УНИАН, Филарет желае от Константинополския патриарх Вартоломей да върне оригинала на постановлението, с което се ликвидира Киевската патриаршия. Той не признава ликвидацията на Киевската патриаршия и продължава да упорства, че Украйна не е получила подобен Томос, какъвто имат всички останали автокефални църкви, и е станала подвластна от Константинополската патриаршия.

" Когато видяхме, че сме станали подвластни, ние оттеглихме подписите си под решението за ликвидацията на Киевската патриаршия. Сега желаеме от Вселенския патриарх Вартоломей да ни върне оригинала от събора ", отбелязва той.

Филарет счита, че състоялият се събор е бил събор на Киевската патриаршия и оригиналът на постановлението му би трябвало да се пази в канцеларията на Киевската патриаршия, а не в канцеларията на Константинополския патриарх. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР