Инициативният комитет за защита на потребителите призовава държавата, в лицето

...
Инициативният комитет за защита на потребителите призовава държавата, в лицето
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите да провери колекторските фирми


Инициативният комитет за отбрана на потребителите приканва страната, в лицето на Комисията за отбрана на потребителите, да стартира инспекции на колекторските компании, които упражняват систематичен тормоз над българските жители при събирането на задължения. „ Това са новите рекетьори и мутри в България. Комисията за отбрана на потребителите би трябвало да ревизира нелоялните практики и начини, с които боравят фирмите за събиране на задължения. Наша идея е непрекъснато да се борим за правото си на правдивост и отбрана, като пожелаваме от институциите да си свършат работата “, безапелационни сме от Инициативния комитет.

В България към този момент има стотици хиляди длъжници с просрочени заеми и сметки, които са лишени от всевъзможни принадлежности на отбрана и регулация на взаимоотношенията им с тези компании. Смущаващ е фактът, че към нерегламентираните услуги на тези компании към този момент прибягват банкови институции, снабдители на вода, ток и парно.

Няма транспарантен метод, който да дефинира сумите, начислени от колекторските компании над главницата, а това е задоволителна причина за злоупотреби. Още повече, че тези компании, дружно компаниите за бързи заеми, имат достъп до Централния кредитен указател, като разполагат с пълномощията да слагат кредитни оценки на жители и компании. Напомняме, че главен инструмент на деяние на колекторските компании е подвеждането на жителите за техните права, в това число във връзка с отминалостта на задълженията. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват задължения с изтекла отминалост, на разсрочено заплащане освен това "уж " с отстъпки.

Подкрепяме извършените инспекции от Комисията за отбрана на потребителите, която е открила неравноправни клаузи при 56 сдружения за бързи заеми, регистрирани към Българска народна банка. Заставаме и зад дейностите на комисията, която е дала девет от тях на съд. Но инспекциите не би трябвало да стопират, а да обзет и колекторските компании.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР