Инициативният комитет на Мая Манолова обяви, че е сезирал ЦИК

...
Инициативният комитет на Мая Манолова обяви, че е сезирал ЦИК
Коментари Харесай

Инициативният комитет на Манолова сезира за изборни нарушения

Инициативният комитет на Мая Манолова разгласи, че е сезирал ЦИК за позволени изборни нарушавания в ромските секции в кварталите Красна поляна, Слатина и Люлин.
Данните от протоколите на секционните изборни комисии бяха систематизирани от Димитър Делчев, лидер на листата на ДБГ за общински съветници, които поддържат кандидатурата на Манолова по време на брифинг в предизборната шатра на кандидатката.
Очевидно, че вотът там буди големи подозрения, разяснява Димитър Делчев. " Докладваха ни, че в изборния ден, в " Красна поляна ", в ромските секции скупчване на хора е имало в часовете сред 9.00 и 11.00 часа и в тези часове са дали своят вот огромен брой от хората, като следобяд към този момент не е имало никакво придвижване в тези секции. Ние имаме големи терзания, че този избор е бил проведен ", уточни Делчев.
По протоколите се вижда, че при 2181 от гласовете, подадени в ромските секции в " Красна поляна " - 2081 гласа има госпожа Йорданка Фандъкова, 251 гласа има госпожа Мая Манолова, останалите гласове са разпилени сред другите претенденти, сподели още Делчев. Според него разликата мъчно би могла да бъде реализирана без организация, без надзор на вота. Той даде за образец секция 61 от кв. " Красна поляна ", където Йорданка Фандъкова има 242 гласа, а Манолова 13 гласа.
Делчев разяснява още, че ГЕРБ явно са избрали другият метод, в случай, че те неведнъж са призовавали за съблюдаване на изборните правила. По думите му на всички места другаде резултатите сред Манолова и Фандъкова са близки, с изключение на в ромските секции. " Точно това ще разгневи демократично мислещите хора да излязат и да гласоподават против претендента, който си разрешава да манипулира изборите ", съобщи Делчев.
По думите му разликата, не е инцидентна и явно е пристигнала след проведен избор.
Председателят на предизборния щаб Никола Вапцаров разяснява, че в изборния ден щабът е подал над 30 тъжби за съществени нарушавания на изборния развой. Такива са по думите му нарушавания, свързани с недопускане на законни представители до секциите и то единствено поради етническия им генезис.
Друга прилагана тактичност, в това число в секции във Френската гимназия, са обезкуражаване на хората да взимат бюлетината за кмет. " Забелязано е, че тези бюлетини, които не са раздадени са били попълвани служебно и вкарвани в урните. Това е едно фрапантно нарушаване и призоваваме всички участници в изборния развой да помислят първо за бъдещето на своите деца ".
Войслав Тодоров добави, че това не е индивидуален случай и съобщи, че става въпрос за подобен модел на гласоподаване във всички огромни ромски квартали на София. Тодоров засяга кварталите " Христо Ботев " и " Филиповци ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР