Инициативният комитет Лозенец, който се бори срещу строежа на 120-метровата

...
Инициативният комитет Лозенец, който се бори срещу строежа на 120-метровата
Коментари Харесай

Комитет "Лозенец" сезира прокуратурата за бездействие на строителния надзор за "Златен век"

Инициативният комитет " Лозенец ", който се бори против градежа на 120-метровата постройка " Златен век ", изпрати нови тъжби до прокуратурата и до Инспектората на Висшия правосъден съвет.

Активистът Никола Вапцаров в сигнала до Софийска градска прокуратура привежда доказателства, че разрешителното за градежа на постройката дефинитивно е изтекло на 19 ноември 2017 година и от този момент тя се построява нелегално. Вапцаров упреква Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), че все пак не стопира градежа дефинитивно.

" Съгласно член 153 от Закона за устройство на територията презаверяването на разрешението за градеж (издадено 2007 година и годно до 2012 г.) срокът за довеждане докрай на строителството се удължава с още 5 години или до 19 ноември 2017 година и презаверяването е еднократно. Тъй като към тази дата строителството не е приключено, а разрешението е изтекло и няма процедура по настоящото законодателство, с което наново да се презавери, считаме, че протичащото се строителство може да се категоризира като назаконно ", афишира в жалбата си до прокуратурата Вапцаров от ИК " Лозенец ".

През април ДНСК спря градежа на " Златен век ", само че краткотрайно, до момента в който се отстранят забележките за открити отклонения от утвърждения план, свързани с два асансьора и необезопасен ров. Тази заповед бе прекъсната с решение на Административен съд София-град в дело, заведено от вложителя на градежа, компанията " Артекс ".

Съдията се произнася, че анулира заповедта за краткотрайно прекъсване, само че в самия завършек на претекстовете за това свое решение показва и мнение, което не е обвързвано с предмета на делото. Той афишира, че срокът на годност на разрешението за градеж на " Златен век " е до 2028 година, с което, съгласно ИК " Лозенец " въпросният арбитър от Административния съд е повторил позицията на вложителите от " Артекс " за периода на годност на разрешението за градеж.

По тази причина гражданският комитет упорства Инспекторатът на Висш съдебен съвет да ревизира въпросния арбитър за честност, спор на ползи и за дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт. Тези обвинявания са по член 54, ал.1,т. 8 от Закона за правосъдната власт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР