Инициативният комитет Лозенец, който се бори срещу строежа на 120-метров

...
Инициативният комитет Лозенец, който се бори срещу строежа на 120-метров
Коментари Харесай

Комитетът "Лозенец" настоява строежът на небостъргача "Златен век" да спре окончателно

Инициативният комитет " Лозенец ", който се бори против градежа на 120-метров небостъргач, изпрати нови сигнали до Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) и до Народното събрание. Основният им мотив – изтеклият период на разрешителното за градеж, към момента не се счита от контролните органи за задоволителна причина дефинитивно да спре строителството на постройката.

Три месеца след поетия ангажимент персонално от премиера Бойко Борисов, районния министър Петя Аврамова и началника на ДНСК арх. Иван Несторов да се издаде заповед за дефинитивно прекъсване на строителството на " Златен век " подобен акт към момента липсва, алармират деятелите на ИК " Лозенец " - Войслав Тодоров, Никола Вапцаров и Мариан Башур. Те акцентират, че строителството на небостъргача, стигнало до 18-ия етаж, единствено краткотрайно е спряно.

На 15 април началникът на ДНСК издаде заповед за прекъсване на градежа, само че поради позволени основни отклонения, само че не и поради изтеклото позволение. В точка 4 от заповедта е записано, че строителството може да продължи " след премахване на аргументите, довели до прекъсването му и след показване от основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура – арх. Здравко
Здравков на документално мнение "

Арх. Здравков тогава обществено отхвърли да издаде такова мнение заради липса на
правно съображение за това. Тази негова позиция бе доказана като основателна и от
Административен съд–София град.

" За да потвърдим правотата си, че удълженият период на разрешенията за градеж (право, обещано с изменение в Закона за устройство на територията от януари 2017 г.) не важи за заварени градежи, внасяме и искане за мнение от Народното събрание и отрасловите комисии, в което настояваме депутатите да потвърдят документално устните си мнения ", декларират жителите от комитет " Лозенец ".
Според тях държавните институции не са поръчител за правда, а са съучастници на закононарушителите в строителния отрасъл. " Апартаментгейт " комфортно беше затрупан от кавги по други тематики, а политиците си резервираха първокласните жилища. Протестиращите бяха подгонени с каузи, поради " накърнен авторитет на строителната компания " Артекс ".

Софийският градски съд на 20 юни приключи делото против Мариан Башур, в което " Артекс " искаше обезщетение от 100 000 лв.. Съдията посочи, че фирмите, каквато е " Артекс ", не могат да претндират за нанесени неимуществени вреди. Това могат да вършат единствено физически лица. Ищецът апелира и Софийският апелативен съд върна делото за ново разглеждане в градския съд. За новия развой против Мариан Башур ще бъде назначен различен арбитър, защото магистратът, отхвърлил желае на " Артекс ", си направи отказ, тъй като не счита да трансформира позицията си по проблема.

Сега комитетът " Лозенец " упорства ДНСК да се произнесе изрично по кое време изтича разрешението за градеж на постройката " Златен век ", както и да постанови дефинитивно прекъсване на строителството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР