Инициативният комитет Бетономорие разпространи своя позиция по повод отхвърленото днес

...
Инициативният комитет Бетономорие разпространи своя позиция по повод отхвърленото днес
Коментари Харесай

Природозащитници: Депутатите де факто забраниха съществуването на къмпинги

Инициативният комитет " Бетономорие " популяризира своя позиция във връзка отхвърленото през днешния ден от Народното събрание несъгласие на президента Румен Радев върху измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В позицията се декларира, че организацията се отхвърля от по-нататъшни срещи с ръководещите и чака решение на Конституционния съд.

Според " Бетономорие " депутатите де факто не разрешават съществуването на къмпинги, тъй като отсрочват за след една година определянето тук-там, където ще бъде " особено контролирано " и позволено разполагането на каравани, кемпери и палатки.

Група " Бетономорие " чака омбудсманът на Република България Мая Манолова да внесе този закон в Конституционния съд, каквато воля към този момент е била декларирана от нея. Активистите против застрояването на Черноморието декларират също, че намират сегашното Народно заседание за " изцяло деградирало конституционните си функционалности ".

" Слабата и отчасти превзета правосъдна власт не може да отбрани нашите права и почтени избори, " декларират те.

Групата се обръща към жителите на България да я поддържат в искане към държавните управления на всички страни членки на Европейския съюз, към Европейския парламент и Европейската комисия за започване на процедурата по чл.7 от контракта на Европейския съюз за ограничение правата на България в Европейски Съюз поради тежки нарушавания на полезностите на съюза.

" Дневник " разгласява цялостния текст на позицията:

Промените

Основните претекстове за президентското несъгласие бяха несъгласие на измененията в ЗУЧК с с конституционните права на жителите на чиста околна среда и задължението на страната да се ангажира в обезпечаването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ветото беше наложено върху текстовете, налагащи условия за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани отвън особено контролирани места за задачата (§ 2 на законопроекта, с който се трансформира чл.10а от ЗУЧК), както и върху санкциите при лагеруване отвън такива специфични места (§ 9, или член 24в от ЗУЧК).

С отхвърлянето на ветото през днешния ден след обявяване на новия ЗУЧК жители няма да могат да къмпингуват върху някои видове дюни, само че ще могат да разполагат коли, палатки и кемпери върху най-разпространения в България тип - ембрионалните дюни. Очаква се както жителите, по този начин и контролните органи от общините да срещнат компликации да разграничат неразрешените за къмпингуване дюни (сиви, бели и облесени) от позволените ембрионални.

Промените в закона също по този начин разрешиха свободният достъп до морския бряг да бъде освен пешеходен, както до момента, само че и да е разрешен и с автомобил или друго транспортно средство.

Забраната и санкцията за разполагане на каравани, кемпери и палатки отвън особено контролирани места ще влезе в действие след година, като разпоредбите за основаване на тези несъществуващи към този момент " специфични " места ще се дефинира с Наредба от 4 министъра - на околната среда, на туризма, на районното развиване и на земеделието, храните и горите.
Декларация на група Бетономорие
Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (121)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР