Инициативите по повод 26-годишнината на НП Рила" продължават и днес

...
Инициативите по повод 26-годишнината на НП Рила" продължават и днес
Коментари Харесай

Продължават честванията по повод 26 г. от обявяването на НП Рила“ за защитена територия

Инициативите във връзка 26-годишнината на Национален парк " Рила " не престават и през днешния ден в ГХГ-Благоевград. Залите на художествената изложба посрещна първите участници в 10:00 часа. Експерти от Национален парк " Рила " и галерията бяха подготвили извънредно забавни и занимателни занимания. Деца от ЦДГ 12 " Алени макове " от III " A " група израбоиха еко-хранилки за птиците на Национален парк " Рила " от портокалови кори. След това всеки хлапак сподели своите умения по изобразително изкуство върху особено квалифицирано за задачата рисувателно платно. Там те разкриха креативните си качества с изображения на естествените дадености на парка и неговите жители. От 11:00 и 12:00 часа възпитаници от II А и III Г класове от VII СОУ " Кузман Шапкарев " сътвориха чудни мозайки от семена с изображения на жълтоклюна врана и кафява мечка. Те също оставиха своя отпечатък и светоглед за Национален парк " Рила " в рисунката по паното. В следобедните занимания се включиха младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена назадничавост. Те изработваха свещници с изображения на растения. Последните посетители в ГХГ-Благоевград във връзка 26-годишнинината на Национален парк " Рила " бяха децата от ЦДГ " Ведрица ", които също изработваха еко-хранилки за птици от портокалови кори и приключиха аранжимента на художествената творба върху платното изобразяващо въжделенията на децата и младежите за Национален парк " Рила ".
Всички участници в заниманията бяха приветствани от специалисти на Национален парк " Рила " представители на ГХГ-Благоевград. Те описаха за историята, флората и фауната на парка. Мартин Станоев, отличен в IV Национален конкурс " Национален парк " Рила " - прочут и чужд ", за своя роман " История на Гъбарчо Гъбарков ", описа за подбудите предиздвикали го да напише увлекателната история, а точно - хубостите и естественото благосъстояние на парка.

Паралелно със заниманията в ГХГ-Благоевград в залите на РИМ-Благоевград се организират поредицата от начинания във връзка 26-годишнината от оповестяването на Национален парк " Рила " за предпазена територия. От 09:45 часа възпитаници от IV А и IV Г клас от III ОУ " Димитър Талев " - Благоевград се срещнаха с " Дивите животни в Национален парк " Рила ". От 10:30 часа - възпитаниците от IV Б група на ДГ " Вечерница " се включиха в еко-заниманието " Животни рекордьори ", което продължи от 11.10 часа и с четвъртите подготвителни трупи от ДГ " Света Богородица ".

Следобедната стратегия включва еко-занимание " Певци от Рила ", с присъединяване на първокласници от XI ОУ " Христо Ботев " и мултимедийни презентации за биологичното многообразие за най-големия народен парк у нас и на Балканите с присъединяване на третокласници от СУ " Иван Вазов " - Благоевград.

В утрешния ден, 23 януари, студе нти по постановка от ЮЗУ " Н. Рилски " с началник доцент Камбурова ще проведат мотивационна среща с екипа основал кино лентата " Национален парк " Рила " и зоната на безконечните снегове ". В Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде изнесена постановката " Приключенията на прилепа Дарки ", която ще стартира в 15:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ " Щурчо " към ЦЛТРДБ.

По мотив отбелязването на годишнината на Национален парк " Рила " ще се проведат дни на отворени порти на 24 и 25 февруари в Посетителски център за Национален парк " Рила " в Паничище и Посетителски-информационен център - гр. Самоков.

Кулминацията в честванията е програмата на 26 февруари, от 11:30 часа, в зала " 22 септември " - на тържествена гала ще бъде показан юбилеен филм за " Национален парк " Рила " и зоната на безконечните снегове. Подготвена е музикална стратегия и ще бъде подредена и юбилейна експозиция под надпис " Национален парк " Рила " - ретроспекция ".

Мероприятията във връзка 26-годишнината от оповестяване на Национален парк " Рила " за предпазена територия " се провеждат взаимно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионален ефирен център - Благоевград, Регионалното ръководство на образованието - Благоевград, Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР