Инициативен комитет за защита на потребителите изпрати писмо до Омбусмана

...
Инициативен комитет за защита на потребителите изпрати писмо до Омбусмана
Коментари Харесай

Граждански комитет пише до Омбудсмана за колекторските фирми


Инициативен комитет за отбрана на потребителите изпрати писмо до Омбусмана Мая Манолова по отношение на измененията в Гражданския процесуален кодекс

В писмото, което е публикувано до медиите се отбелязва: "Искрено сме озадачени от Вашата меко казано отрицателна реакция при присъединяване Ви в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия на 21.09.2017 година Позволихте си да ни обиждате, иронизирате и да вършиме неточни внушения по наш адрес. Нещо неприемливо за институцията, която представлявате. Изсипахте цялостен „ водопад “ от погрешни изказвания и се опитахте да ни поставите подправени етикети. Всичко това тъй като си позволихме да споделим пред медии опасенията си по отношение на измененията в Гражданския процесуален кодекс. Чисто сърдечно ще Ви кажа, че вярвахме във Вас и мислехме, че сме от едната страна на барикадата – ние жителите и вие Омбудсмана на републиката. Заедно против произвола на ЧСИ-та, против ЕРП-та и не на последно място колекторските компании.
Ние чакаме измененията в Граждански процесуален кодекс да защитят правата на жителите пред ЧСИ-тата, само че това да стане посредством възстановяване на заповедното произвеждане и изпълнителния развой тъй като считаме, че точно там са проблемите. Вие сте правист по специалност, някогашен депутат, който има редица законодателни начинания. Затова чакахме, че тъкмо Вие най-добре ще разберете нашите терзания. Явно обаче сме се заблуждавали. Затова Ви питаме в този момент по какъв начин ще предотвратят импортираните промени в Граждански процесуален кодекс прехвърлянето на дребните задължения към колекторските компании. И с цел да ни разберете ясно преразказвам: Как ще бъдат ищците стимулирани да предпочетат правосъдния развой, чиито участници в утрешния ден няма да имат мотивацията той да върви, пред това да се извърнат към колекторските компании, които ще им платят за задълженията? Ние имаме вяра, че желаните от Вас и група депутати промени, ще разбият и обезсмислят правосъдното осъществяване като институт на правото. Моля, разсейте тези наши терзания с правни причини, а не с лозунги и популизъм. Редно е да Ви напомним, че ние сме жертва на телефонния и психически гнет, а не вие. Кажете по какъв начин, в случай че бъдат признати Вашите промени, един дълг от 200 лв. ще бъде събран след правосъден развой? Какви буфери предвиждате ищецът да не се обърне към колекторска компания? Как Вие ще гарантирате ние като жители да не бъдем лишени от правото да се защитим и да спорен претенциите на ищеца?
И къде е справедливостта в това с повишаването на дълга таксите да понижават? Започваме да си мислим, че Вас ви търсят за подпомагане главно огромни длъжници може би?
И последно питаме Ви - какво неприятно съзряхте в това, че слагаме въпроса с неналичието на закон, регулиращ активността на колекторите, които сега не подлежат на лицензионен режим? Защо слагането на този въпрос провокира острата Ви реакция? Нима не сте съгласна с това, че върху тяхната активност контролът е неприемливо слаб? Или пък фактът, че те се саморегулират посредством кодекса на асоциацията на колекторските компании, в която обаче не членуват всички компании от сектора?
Все още имаме вяра, че институцията „ Омбудсман “ пази правата на елементарните хора, а не корпоративни ползи. Не ни карайте да се усъмним в честността на вашите планове, тъй като доверието е единственият Ви капитал ", добавя Пейо Майорски от Инициативен комитет за отбрана на потребителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР