Инициативен комитет ще покани в редиците си трима почетни консули

...
Инициативен комитет ще покани в редиците си трима почетни консули
Коментари Харесай

Слагаме барелеф на героя от Одрин ген. Никола Иванов

Инициативен комитет ще предложения в редиците си трима почетни консули в Пловдив, с цел да се реализира план за създаване на фундамент с барелеф на именития български военачалник Никола Иванов. От съюз „ Духовно възобновление на България ” се срещнаха поредно с почетния консул на Италия Джузепе де Франческо и на Молдова - инж Веселин Чипев. Ще бъде потърсен и почетният консул на Украйна инж. Димитър Георгиев. Те ще бъдат поканени да вземат участие в инициативния комитет за постамента.   

„ Искаме да възстановим барелефа на Никола Иванов, тъй като генералът е изключителна персона. Изиграл е значима роля за Съединението на България и за завладяването на Одрин ”, сподели Мария Герасова от съюз „ Духовно възобновление на България ”. Не става въпрос за монумент, тъй като разрешаването на такова строителство е доста комплицирано.  

Ако концепцията бъде осъществена, барелефът ще бъде подложен вляво от порталната врата на фасадата на Военния клуб. Негов създател ще е скулпторът Атанас Карадечев.  

„ Обръщаме се за подпомагане и партньорство към други организации, както и към жителите на Пловдив да възстановим паметта на военачалник Никола Иванов. Сумата за създаване е 7000 лв. ”, акцентира Мария Герасова. Съгласие за присъединяване в самодейността към този момент са дали кметът Иван Тотев, бригаден военачалник Явор Матеев, генералът от запаса Янко Янев, Съюзът на  офицерите, сержантите от запаса и запаса и Пловдивски гарнизон.  

За 105-годишнината от Балканската война Свиленград събра 150 хиляди лв. за монумент на военачалник в натурален растеж, яхнал коня си. Бронзовата статуя бе издигната върху 15-тонен мраморен фундамент.  

Банковата сметка за благородната пловдивска самодейност е: IBAN BG90STSA93000024527248

От Априловската гимназия до бастионите на Одрин

Големият български пълководец е роден в Калофер през 1861 година - 13 години след Христо Ботев. Учи в габровската Априловска гимназия и в Императорския колеж в Константинопол. Когато избухва Освободителната война, 16-годишният Никола Иванов се записва като доброволец. През 1878 година постъпва във Военното учебно заведение в София, което приключва със звание подпоручик. Служи в Източнорумелийската милиция, където е създаден в поручик.

През 1882-1885 година приключва Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург. Участва интензивно в Съединението и в Българо-сръбската война. След това 3 години е бил министър на войната в държавното управление на Константин Стоилов.

Никола Иванов командва Втора българска войска през Балканските войни и управлява завладяването на Одрин. Под негово командване се бият 107 249 души. Те разполагат с 66 картечници и 358 оръдия. През първата международна война ген. Никола Иванов е в запаса. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР