Инициативен комитет от граждани на Ботевград и Регионалната здравна инспекция

...
Инициативен комитет от граждани на Ботевград и Регионалната здравна инспекция
Коментари Харесай

Здравната инспекция и инициативен комитет в спор опасна ли е водата на Ботевград

Инициативен комитет от жители на Ботевград и Регионалната здравна ревизия София област влязоха в неприсъствен спор рискова ли е питейната вода в града. На конференция през днешния ден ръководителят на " За чиста вода Ботевград " Иван Николов заяви, че съгласно поръчано от тях проучване във водата са открити рисковите бактерии ешерихия коли и ентерококи.

Течността за проучване е взета от акредитирана лаборатория от София от апартамент в Ботевград на 30 януари и 10 февруари. От същото жилище, на 25 февруари, проби за тест са взели и от Регионалната здравна ревизия.

Според данните на лабораторията " Евротест надзор " във водата има съществуване на ешерихия коли, рискова бактерия, която провокира коремни болки, диария, гадене и повръщане. Освен това са открити ентерококи, които при избрани условия могат да доведат до тежки инфекции.

От " За чиста вода Ботевград " споделиха през днешния ден, че още нямат данните от проучването на РЗИ. По телефона за " Дневник " Ваня Богатинова от инспекцията сподели, че резултатите са били изпратени на жалбоподателя, като микробиологията на водата дава отговор на нормите. В нея не са открити цитираните рискови микроорганизми.

Богатинова разяснява, че ВиК инсталацията на жилището, от което са взети пробите не дава отговор на стандартите. Липсвал противоположен клапан след водомера, който не разрешава във водопровода да се върне вода от бойлера или казанчето на тоалетната. Според Ваня Богатинова това може да стане причина в изследваната проба да попаднат откритите микроорганизми. Тя не изключи и опцията сега на взимане на пробите краткотрайно да е имало замърсяване на водата.

На конференцията през днешния ден Иван Николов от " За чиста вода Ботевград " разгласи, че от сдружението желаят от кмета на града Иван Гагалюгов да излезе и да каже подари водата от водопровода става за пиянство или не. Според него повече от 20 години съвсем никой в града не употребява водата от чешмата за пиянство и готвене, като се разчита на такава, налята от многочислените външни чешми в града.

По телефона за " Дневник " Гагалюгов сподели, че досега при него не е постъпвал сигнал за проблем с качеството на водата. Той посочи, че то се ревизира всяка седмица от локалната РЗИ. Кметът на Ботевград увери, че водата се пречиства, само че поради старите етернитови тръби и честите повреди, по пътя до крайните консуматори качеството се утежнява.

Иван Гагалюгов не скри, че той също не пие вода от чешмата, защото е твърда и не му е вкусна, което не означавало, че тя не става за питейно битови потребности. Кметът посочи, че сега върви замяна на централния водопреносен пръстен в Ботевград с пари от страната.

От началото на годината не за първи път водата на Ботевград попада във фокуса на публичното внимание. През януари кметът и предприемачът Валентин Златев влязоха в спор за това чия е виновността в главния водоизточник на Ботевград - язовир " Бебреш " да няма задоволително вода.

Гавалюгов разгласи, че повода е Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на компания на бащата на Златев. Бизнесменът пък упрекна кмета, че " истерично пробва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на " Бебреш ". Златев сподели също, че Басейнова дирекция не един път е сезирала районната прокуратура за това, че водата от язовира се подава към популацията без да се пречиства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР