Инициативен комитет от 90 организации от 17 страни в Европейския

...
Инициативен комитет от 90 организации от 17 страни в Европейския
Коментари Харесай

Кампания в защита на пчелите и фермерите взе на прицел аграрната политика на ЕС

Инициативен комитет от 90 организации от 17 страни в Европейския съюз търсят поддръжка за възбрана на синтетичните пестициди и смяна на земеделието в общността. От през вчерашния ден те дадоха начало на акцията си за събиране на подписи за европейската гражданска самодейност " Да спасим пчелите и земеделските стопани ". Според регламента, в случай че самодейността бъде подкрепена от 1 милион жители на съюза от най-малко 7 разнообразни страни, тя ще задължи Европейската комисия да вкара нови правила.

Исканията на организациите са за унищожаване на синтетичните пестициди до 2035 година, преобразяване на земеделието в лост за възобновяване на биоразнообразието и промени за приоритизиране на дребните, разнородни и устойчиви аграрни стопанства. Всеки жител на Европейския съюз може да поддържа самодейността за смяна на разпоредбите в общността, като подпише настояванията на тук.

Организаторите на акцията са цивилен организации от секторите на природозащитата, земеделието, опазването на здравето и пчеларството. Сред тях са мрежи на европейско равнище като Приятели на Земята (Friends of the Earth Europe) и Мрежата за деяние против пестицидите (Pesticide Action Network (PAN), а също и проучвателен институции.

Търсейки поддръжка от европейските жители, основателите припомнят тревожните данни (на британски език тук) на Междуправителствената платформа за научно-политическа политика по отношение на биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES). Според тях пчелите и дивите опрашители са незаменими за опазването на биоразнообразието и екосистемите, като до една трета от производството на храна и до две трети от производството на плодове и зеленчуци са разследване на опрашването от пчелите и други инсекти. Оцеляването на пчелите обаче е застрашено от непрекъснатото замърсяване с пестициди и загубата на местообитания поради индустриалното земеделие.

В поддръжка на потребността от промени в земеделието на Европейския съюз, уредниците на акцията цитират и невиждания общ зов на научни организации към Европейския парламент за смяна в правилата и финансирането в Общата селскостопанска политика преди новия програмен интервал на общността. Комитетът на европейската цивилен самодейност припомня, че бързият крах както на дребните стопанства, по този начин и на дивата природа е надълбоко затвърден в сегашния ни модел на произвеждане на селскостопански храни, който значително разчита на огромното монокултурно земеделие и потреблението на синтетични пестициди.

До в допълнение утежняване на обстановката води Общата селскотостопанска политика на Европейски Съюз, която интензивно финансира точно тази форма на селско стопанство, посредством системата си за дотации, която благоприятства всеобщото произвеждане, вместо да подкрепя фермите с дребни размери и екологично земеделие. Според данни на акцията " Да спасим пчелите и земеделските стопани " милиони фермери са изтласкани от земеделието поради несправедливи цени и липса на поддръжка от държавните управления, като сред 2004 и 2016 година в Европейски Съюз са изчезнали 4 милиона дребни аграрни стопанства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР