Инициативен комитет настоява за провеждането на референдум, който да реши

...
Инициативен комитет настоява за провеждането на референдум, който да реши
Коментари Харесай

300 подписа спънаха референдум за Морската градина

Инициативен комитет упорства за провеждането на референдум, който да реши бъдещето приморския парк във Варна. Правната комисия към Общинския съвет, обаче разгласи подписката за невалидна, защото подписката не е събрала нужния брой гласове. На инициативния комитет не са достигнали 300 подписи. От събраните 15 185 подписа годни са 14 854.

Друг мотив за невалидността на подписката е незаконосъобразността на заложените въпроси. „ Да доближава ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?” и „ Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, само че без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища? ", са незаконосъобразни въпроси.

Според Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление /ЗПУГДВМС/ локален референдум се организира по въпроси от локално значение, които са от компетентността на органите на локално самоуправление. Конкретните въпроси са от локално значение, само че не са от компетентността на Общинския съвет. По тях локалният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима спънка за осъществяване на допитването ", се показва още в претекстовете.

Казусът ще бъде разискван и от всички непрекъснати комисии към Общински съвет - Варна на взаимно съвещание, на което следва да се одобряват мнение и план за решение. Заседанието е планувано за 18 януари 2018 година от 13:00 ч. в Юнашкия салон, оповестява Varna24.bg. Окончателното решение по тематиката общинските съветници ще вземат на изключително съвещание в понеделник - 22 януари 2018 година, от 10:00 ч. в зала "Пленарна " на Община Варна.

Свикването на сесия на Общински съвет е в осъществяване на решение на Върховния административен съд, който задължи ръководителя да внесе за разглеждане подписката в локалния парламент, да свика водеща комисия за разискването й и да насрочи съвещание на съвета. Административното дело беше формирано през 2013 година по тъжба на предприемчив комитет по отношение на подписка за осъществяване на локален референдум за Морската градина и крайбрежната алея.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР