Инициативата Зелени закони внесе петиция до Европейския парламент заради заменките

...
Инициативата Зелени закони внесе петиция до Европейския парламент заради заменките
Коментари Харесай

`Зелени закони` с петиция до ЕП заради заменките на гори |

Инициативата " Зелени закони " внесе петиция до Европейския парламент поради заменките на гори и нищожните компенсации.

Петицията е утвърдена и сега е отворена за сключване от жители. " Всеки може да я поддържа и да изиска от европейските институции да се захванат с въпроса и да принудят българските управляващи да подхващат действителни дейности, които да доведат до връщане на страната на едни от най-красивите кътчета по българското Черноморие и в планинските курорти ", пишат от самодейността.

Петицията може да се подпише.

Някои от 132-та сменени горски парцела, за които Европейската комисия се произнесе, че са сменени с непозволена държавна помощ, са върнати на страната.

" През 2003 година четирима летци и пожарникари умират при рухване на хеликоптер, до момента в който гасят горски пожар в региона на Разлог, където през днешния ден се намира туристическият комплекс Pirin Golf. Пожарът е разпален от дървената мафия. Вместо да резервира горите, за които са жертвали живота си четирима души, страната отстъпва огромна част от тях на предприемачи посредством скандалните заменки през 2006-2009 година ", пишат от " Зелени закони ".



През 2014 година Европейска комисия разгласи заменките на гори за скица на непозволена държавна помощ и разпореди на България да си върне парите или да анулира покупко-продажбите. През 2019 година вместо да изиска връщане на сменените гори, Министерството на земеделието разреши легализиране на схемата посредством доплащане на мощно занижени суми.

Година по-късно една от компаниите скапва контракта за подмяна и връща сменената гора. Едва четирима от 132 заменители са върнали заменките.

Някои гори към този момент са изсечени. Останалите заменители оспорват компенсациите, поискани им от Министерството на земеделието, храните и горите.

Инициативата приканва за поддръжка на петицията до Европейския парламент. " За да подпишете е нужна регистрация и удостоверение през имейл - само че отделете време, с цел да си върне страната горите край морето и курортите, раздадени посредством заменки ", пишат още от Зелени закони. 

С Решение на Европейска комисия от 5 септември 2014г. по отношение на скица за държавна помощ като непозволена държавна стойност са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 – 2009 година (решението не обгръща заменките на гори преди 2007 година, както и всички аграрни заменки, имащи обща повърхност от над 100 000 дка).

България беше задължена да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори по отношение на действителните пазарни цени в региона на сменените гори, след което да започва процедура по възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите с открити разлики. В резултат на публичния напън и почналото следствие на Европейска комисия, още през 2009 година с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекъснати, а за към този момент сменените държавни парцели беше наложена възбрана за смяна на предназначението. 

" Още през 2015 година е изнесена информация, че страната е направила опит да разпореди оценката на заменките посредством методика, която да прикрие противозаконната държавна помощ напълно ", прибавят от самодейността.

След реакция от страна на Европейска комисия, страната беше задължена да употребява методика, която се базира на действителни пазарни цени. На 20 ноември 2019 година МЗХГ разгласи, че въз основа на оценителна експертиза от държавната компания Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща повърхност 25 хиляди дка единствено при 103 заменки е открита непозволено получена държавна помощ за малко над 80 млн. лева

Според " Зелени закони " тази сума е доста пъти по-ниска от действителната стойност на държавната помощ и оттогава до момента те разгласяват разбори и сравнителни оценки, с цел да покажат каква е действителната вреда. 

В отговор от 6 юли 2020 година на парламентарен въпрос от евродепутата Радан Кънев, Европейската комисия показва, че при неспособност България да възвърне противозаконната държавна помощ от заменките, страната ще бъде съдена по реда на член 108 (2) от Договора за Европейската общественост.

В същия отговор Комисията показва, че към този момент преглежда жалбата на самодейност " Зелени закони " с доказателства за манипулиране на пазарните оценки. " Така ще се стигне до това, че освен страната няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, само че и всички жители ще би трябвало да ги платим ", приключват от самодейността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР