Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за

...
Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за
Коментари Харесай

Петър Витанов: Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската  и европейската индустрия  

Инициативата Зелената договорка на Европейски Съюз крие доста съществени опасности за българската и европейската стопанска система и промишленост.

Основният въпрос за страни като България е по какъв начин да намерим пресечната точка сред промяна на стопанската система към по-екологосъобразна и опазване на българската и европейската промишленост, съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов.

Той взе присъединяване в полемика, отдадена на нова екологична политика на Европейски Съюз и проведена от Българската асоциация на металургичната промишленост, Българската минно-геоложка камара, Българската камара на химическата промишленост и Българска федерация на индустриалните енергийни потребители полемика.



„ Как можем да създадем това - като повдигнем въпросите, свързани с производството на електрическата енергия, тъй като това, което се пробват да създадат в този момент, е газта, атомната енергетика, въглищата, да бъдат извадени от енергийния микс. А за страни като България това значи безспорна неконкурентноспособност и провал на стопанската система.

И против това ние би трябвало да се борим. Няма какво да размени атомната енергетика - нито във връзка с вложенията, нито във връзка с резистентност на работните места, нито като цена, нито като добавена стойност. “, добави Витанов.

„ Говорейки за запазване на конкурентноспособността и опазване на европейската стопанска система и промишленост, нещата наподобяват доста комплицирани. Защото налице са два процеса - Европа би трябвало да резервира своята конкурентноспособност по отношение на останалия свят, само че и България да запази конкурентноспособността си по отношение на Европа. “, акцентира Витанов.

„ Докато ние като евродепутати в първия развой бихме могли да имаме някаква по-съществена роля, то втората по-скоро би следвало да е адресирана към българското държавно управление. “, добави българският евродепутат.

Той изведе на напред във времето три съществени механизма за поддръжка: отплата за повишаване на стойностите на въглеродните емисии; планът за втора атомна електроцентрала да стане необратим; производителите и промишленостите да бъдат подкрепени, тъй че те да могат да се възползват от новите благоприятни условия - в това число и финансови, които Европейски Съюз ще даде под формата на разнообразни принадлежности за реализирането на Зелената договорка.

Лидерът на българските социалисти в Екологичен потенциал акцентира на трите съществени аспекта на предлаганата Зелена договорка: „ Ако всички сме съгласни с екологичния аспект, а точно, че всички желаеме да дишаме чист въздух и да пием чиста вода - при другите два детайла обаче - финансов и обществен - имаме съществени разминавания.

Защо? Защото Европейски Съюз споделя, че ще даде единствено в първите 10 години 100 милиарда евро. Да, само че в действителност това не е напълно по този начин. От тази сума, сред 10 и 20 % са действителните средства, които се отпускат. Допълнително - 30 милиарда евро, които идват от Фонда за районно развиване и ще са за сметка на средствата за доближаване.

Да не приказваме за поддръжката по линия на ЕЦБ - това не са нищо повече от заеми, които би трябвало да бъдат връщани по-късно. Най-тежък обаче, е общественият резултат и ние сме съществено загрижени за хората, които ще бъдат принудени да си търсят работа. “, добави Витанов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР