Инициативата WIND2WIN с кауза за чисто Черно море анонсира своята

...
Инициативата WIND2WIN с кауза за чисто Черно море анонсира своята
Коментари Харесай

Морската градина в Бургас се сдоби с атрактивни еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове, част от инициативата WIND2WIN

Инициативата WIND2WIN с идея за чисто Черно море анонсира своята поредна акция, целяща опазването на околната среда, в частност родното Черноморие. Шест нови еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове – потвърден топ замърсител на морските плажове, се появиха в Морската градина в Бургас на 17-ти октомври, като ще останат там до края на ноември.
Добилите необятна известност уиндсърф спортисти Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф учебно заведение Акаша, които приковаха публичното внимание към мъчителната тематика за замърсяването на Черно море с пластмаса през септември 2018 година, с прекосяването на цялото ни Черноморие по вода, не престават дейната си акция за отбрана на природата, този път в градски условия. Жителите на основния черноморски град Бургас, към този момент имат една различна алтернатива за понижаване на замърсяването на крайбрежната линия, породено от всеобщото изхвърляне на цигарени угарки, нанасящи не по-малко вреди на околната среда от пластмасовите произведения за еднократна приложимост.
Еко-инсталациите ще останат по алеите на Морската градина в Бургас до края на месец ноември. След това те ще се появят още веднъж в разнообразни местоположения на морския град напролет на 2020 г, а лятото на същата година – по разнообразни черноморски плажове, с цел да доближат посланията на акцията до оптимален брой хора.
Само през тази година самодейността WIND2WIN съумя да събере към 3 тона отпадък от българските плажове, с помощта на голям брой доброволци и сътрудници.
Новата акция този път пропагандира жителите да дадат своето персонално мнение  – посредством опцията всеки, който употребява занимателните еко-инсталации по предопределение, да гласоподава и да даде своя избор по разнообразни тематики, свързани както с всекидневието, по този начин и с опазването на околната среда.
“Фасовете са най-разпространеният тип боклук по плажовете в международен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са мощно токсични и попадайки във водата съставляват сериозна заплаха освен за животинските типове, само че и за човешкото здраве. Като индивидуален източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на голям брой морски жители са открити следи от цигарени фасове, простъпка погълнати като храна ”, споделя Илияна Стоилова от Акаша.
“Какво можем да създадем? Най-добрият вид би бил да спрем да пушим цигари, само че това е малко евентуално, по тази причина взехме решение посредством актуалната акция на WIND2WIN по един занимателен метод да покажем на хората къде биха могли да си хвърлят фасовете, без да предизвикват опасности за околната среда “, добавя още сърфистката, която неотдавна получи номинация за Жена на годината на сп. Grazia в категория Общество, поради дейната си активност обвързвана с опазването на околната среда.
Акцията „ Ballot Bin ” на WIND2WIN се реализира в партньорство с Община Бургас и  Ротаракт клуб София - Сердика. За 16-тия си рожден ден Ротаракт Клуб Сердика провежда благотворителен боулинг, средствата от който подариха за идеята “Черно море, свободно от пластмаса ”. 
Илияна Стоилова и Йоан Колев се снабдиха и с номинация от журито на БНР в годишната акция “Будител на годината ” 2019,  в ролята им на уиндсърф спортисти основали самодейността WIND2WIN с идея за по-чисто Черно море. Можете да ги подкрепите на: https://bit.ly/33OQ0yV
Акцията Ballot Bin остава отворена за всички организации, както и частни лица, за които грижата за природата е от първостепенно значение. Те могат да предизвикат обществото с забавен въпрос, закупувайки брандирана еко-инсталация. За да се включат в акцията и идеята за чисто Черно море, могат да насочат своето питане на [email protected]
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР